Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Αναγνώσματα του 2014

Γ' Μέρος: Μη λογοτεχνικά έργα


1. Έρικ Χόμπσμπαουμ: Η εποχή των αυτοκρατοριών (1875-1914), εκδ. ΜΙΕΤ, μτφ. Κωστούλα Σκλαβενίτη.
Το τρίτο έργο στη σειρά από το magnum opus του σπουδαίου αυτού ιστορικού. Η αφήγησή του όπως πάντα γλαφυρή. Η εισαγωγή του (ουβερτούρα) αναπάντεχα εντυπωσιακή. Ένα από τα σπουδαιότερα έργα ιστορίας που διάβασα ποτέ!

2. Έρικ Χόμπσμπαουμ: Η εποχή των άκρων (1914-1991), εκδ. Θεμέλιο, μτφ. Γιάννης Καπετανγιάννης. Ένα ακόμα αριστουργηματικό έργο ιστορίας, με το οποίο ολοκληρώνεται η τετραλογία.
"Ο κόσμος μας κινδυνεύει είτε να εκραγεί είτε να καταρρεύσει εκ των έσω, γι' αυτό πρέπει να αλλάξει. Δε γνωρίζουμε πού πάμε. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η ιστορία μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα καθώς και το γιατί μας έφερε. Ένα πράγμα μόνο είναι σαφές. Ότι εάν η ανθρωπότητα θέλει να έχει ένα αναγνωρίσιμο μέλλον δεν μπορεί να συνεχίσει να παρατείνει το παρελθόν ή το παρόν. Το δε τίμημα της αποτυχίας, με άλλα λόγια η εναλλακτική λύση απέναντι στην ανάγκη αλλαγής της κοινωνίας, θα είναι το έρεβος".
Η κατακλείδα της τετραλογίας από τον History man!
 
 
 
 
3. Φίλιπο ντε Στράτα: Λίβελος κατά της τυπογραφίας, εκδ. ΜΙΕΤ, μτφ. Αντιγόνη Φιλιπποπούλου. Κι όμως υπάρχουν κάποιοι που στις απαρχές της τυπογραφίας διαμαρτύρονταν και έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξαφάνιση την εξαφάνιση της τέχνης του γραφέα...
 
4. Δ. Ν. Μαρωνίτης: 24+2 Ιλιαδικές παρομοιώσεις, εκδ. Άγρα. Το όνομα του συγγραφέα τα λέει όλα!
 
5. Σοπενχάουερ: Περί ανάγνωσης και βιβλίων, εκδ. Άγρα, μτφ. Γιάννης Καλιφατίδης. Εξαιρετική έκδοση και αριστουργηματικοί οι στοχασμοί του Γερμανού φιλόσοφου. Και προπάντων πάντα επίκαιροι!
 
 

6. Ζίγκμουντ Φρόυντ: Ο ποιητής και η φαντασίωση, εκδ. Πλέθρον, μτφ. Γιώργος Σαγκριώτης. Μια εξαιρετική διάλεξη περί ποίησης!
 
7. Οκτάβ Μιρμπώ: Η απεργία των ψηφοφόρων, εκδ. Άγρα, μτφ. Ανδρέας Στάικος. Ένα βιβλιαράκι έργο τέχνης! Αυτά που γράφει ο Μιρμπώ το 1888 θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν γραφτεί και σήμερα. Επίκαιρο και λόγω των επικείμενων εκλογών. Ένας σημαντικός συγγραφέας που παραμένει σχετικά άγνωστος στη χώρα μας...
 
 
 
8. Ζίγκμουντ Μπάουμαν: Παράπλευρες απώλειες, εκδ. 21ου, μτφ. Εύα Παραδέλλη. Ο αειθαλής Πολωνός στοχαστής δεν παύει να αναλύει με οξυδέρκεια τα προβλήματα της εποχής μας. Εξαιρετικό το κεφάλαιο: Οι ξένοι είναι κίνδυνος... είναι όντως;
 
"Η σπορά του φόβου παράγει πλούσιες σοδειές στην πολιτική και στο εμπόριο και το δέλεαρ μιας τέτοιας σοδειάς εμπνέει τους κυνηγούς πολιτικού και εμπορικού κέρδους να μετατρέπουν όλο και περισσότερη γη σε φυτείες φόβου..."


Καλή χρονιά σε όλους!




1 σχόλιο:

librarian είπε...

Είστε σπουδαίοι αναγνώστες! Καλή χρονιά γεμάτη με χρόνο και βιβλία για διάβασμα και ταξίδια!