Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Aναγνώσματα του 2015 - 2

Ξένη λογοτεχνία - Πεζογραφία

ii) Τα εξαιρετικά


1. Ίταλο Σβέβο: Το γέρασμα (18/20).
Εκδ. Νεφέλη, μτφ. Ιουλία Τσιακίρη.
Ουσιαστικά πρόκειται για τον προθάλαμο του Ζήνωνα. Τρία μυθιστορήματα έγραψε ο Σβέβο και σε όλα οι ήρωές του είναι φτιαγμένοι από το ίδιο καλούπι.Με αυτό το μυθιστόρημα γνώρισε ο Τζόυς τον Σβέβο ως λογοτέχνη.

 
 
 
2. Ραφαέλ Τσίρμπες: Σκηνές κυνηγιού (18/20)
Εκδ. Άγρα, μτφ. Κρίτων Ηλιόπουλος
Ο πρόωρα χαμένος Ισπανός συγγραφέας,Τσίρμπες (1949-2015),σε αυτό το έργο αποδεικνύεται μεγάλος μάστορας του μυθιστορήματος. Μέσα σε μερικές δεκάδες σελίδες (μέγεθος νουβέλας) ξετυλίγεται με απαράμιλλη τέχνη μια ολόκληρη ζωή, ένας ολόκληρος κόσμος. Ένας άνδρας προς το τέλος της ζωής του προσπαθεί να ανασυνθέσει το δαιδαλώδες παρελθόν του. Οι εποχές της αθωότητας, οι εποχές των συμβιβασμών και του αριβισμού σε μια Ισπανία που σπαράσσεται από τον Εμφύλιο και στη συνέχεια προσπαθεί να καλύψει τις πληγές της.
 
 
 
3. Πωλ Ώστερ: Η τριλογία της Νέας Υόρκης (18/20)
Εκδ, Μεταίχμιο, μτφ. Σταυρούλα Αργυροπούλου, Folio Society.
Μέτρια μετάφραση με αρκετά λαθάκια, που μια σωστή επιμέλεια θα είχε απαλείψει. Παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει από Ζαχαρόπουλο (μτφ. Σάρα Μπενβενίστε) σε τρία τομίδια. Και εκείνη η μετάφραση δεν ήταν καλή αλλά τουλάχιστον δεν είχε λάθη. Ο Ώστερ δεν γράφει πολύπλοκα ούτε χρησιμοποιεί σπάνιες λέξεις (όπως για παράδειγμα ο Φώκνερ) για να υπάρχουν δικαιολογίες. Αν κάτι είναι δύσκολο να αποδοθεί, αυτό είναι το ιδιαίτερο ύφος του. Το πρωτότυπο έχει εκδοθεί σε εικονογραφημένη έκδοση από Folio Society. Προτείνω στους λάτρεις του Ώστερ να σπεύσουν να την αποκτήσουν.
 
 
4. Ντον Ντελίλο: Λευκός θόρυβος (18/20)
Εκδ. Εστία. μτφ. Πέτρος Αμπατζόγλου.
Εξαιρετικός Ντελίλο! Σελίδες ανθολογίας, όπως το 9ο κεφάλαιο στο σούπερ μάρκετ αλλά και μια σκοτεινή ατμόσφαιρα που αναπτύσσεται υποχθόνια και με μεγάλη τέχνη από τον συγγραφέα και στο τέλος διαποτίζει και τον αναγνώστη.
 
 
 
5. Στήβεν Λήκοκ: Η νήσος των πειρατών ή Οι ναυαγοί του έρωτα (17/20)
Εκδ. 'Αγρα, μτφ. Βάνα Χατζάκη.
Ένας κλασικός συγγραφέας που θα έπρεπε να έχουν γνωρίσει οι Έλληνες αναγνώστες εδώ και δεκαετίες! Χιούμορ, παρωδία, σουρεαλισμός, όλα αυτά σε ένα κομψοτέχνημα από τον Άτακτο Λαγό... 
 
 
 
 
 
 
6. Ίταλο Σβέβο: Μια ζωή (17/20)
Εκδ. Ροές, μτφ.
Το πρώτο μυθιστόρημα του Σβέβο...
 
7. Ζωρζ Σιμενόν: Ο άνθρωπος από το Λονδίνο (17/20)
Εκδ. Άγρα. μτφ. Αργυρώ Μακάρωφ.
Ένας απολαυστικός, κλασικός Σιμενόν! Το μυθιστόρημα έχει διασκευαστεί και για τον κινηματογράφο από τον Μπέλα Ταρ.
 
 
 
 
 
8. Τζόναθαν Φράνζεν: Διορθώσεις (17/20)
Εκδ. Ωκεανίδα, μτφ. Αλέξης Εμμανουήλ.
Πραγματικά απολαυστικό! Γραμμένο με πολύ χιούμορ καταφέρνει να μας παρουσιάσει μια τοιχογραφία της σύγχρονης αμερικάνικης οικογένειας. Πιστεύω ότι καμιά εκατοστή σελίδες θα μπορούσαν να λείπουν αλλά ο Φράνζεν δεν είναι από αυτούς που αφαιρούν, αντίθετα πρέπει να ανήκει σε αυτούς που "προσθέτουν" ή μάλλον "γεμίζουν". Θα 'λεγε κανείς ότι υπάρχουν συγγραφείς που συγχέουν το μεγάλο (great) μυθιστόρημα με το μεγάλο σε όγκο βιβλίο.
 
 
 
 
 
9. Χάρρυ Μάθιους: Ιδιαίτερες απολαύσεις (17/20)
Εκδ. Άγρα, μτφ. Ιουλία Ραλλίδη
61 ευφάνταστες σκηνές αυνανισμού που συμβαίνουν σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Παρά τον τίτλο του, "Singular pleasures", προσωπικά το απόλαυσα διαβάζοντάς και σε άλλους... Ωστόσο, πριν το κάνετε, δοκιμάστε τους διαβάζοντας τις δύο πρώτες σκηνές και αν όλα πάνε καλά, συνεχίστε απτόητοι... ίσως στο τέλος βρεθεί θέμα και για μια 62η σκηνή!
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: