Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Πόση Γη χρειάζεται ο Άνθρωπος ;

Λέων Τολστόι , εκδ. Μαϊστρος , μτφ:Γ. Ζερβός



















Υπάρχουν βιβλία που όταν τα διαβάσεις έχεις την αίσθηση ότι βλέπεις τον κόσμο με άλλα μάτια .Έτσι ένιωσα όταν τελείωσα τη μικρή αυτή ιστορία του Τολστόι.

Ο Παχόμ , ένας οικογενειάρχης μουζίκος , ισχυρίζεται πως το μόνο του πρόβλημα είναι ότι δεν έχει αρκετή γη . Εάν είχε θα ήταν ευτυχισμένος και δε θα φοβόταν ούτε τον ίδιο τον Διάβολο . Αλλά ο τελευταίος τον άκουσε και του έδινε συνεχώς ευκαιρίες για ν' αποκτά όση γη ποθούσε. Κάθε τόσο ο Παχόμ ξεσπιτωνόταν και εκμεταλλευόταν τα πάντα για να έχει όλο και περισσότερη . Η απληστία του δεν είχε όρια . Μέχρι που πληροφορήθηκε ότι στη χώρα των Μπασκίριων μπορούσε ν' αγοράσει για λίγα ρούβλια απέραντες εκτάσεις ...

Τελικά πόση Γη χρειάζεται ο Άνθρωπος ;




Η ιστορία του Τολστόι είναι γραμμένη απλά , λιτά με ένα σχεδόν παραβολικό ύφος . Η γλώσσα του κυλάει αβίαστα , σαν παραμύθι . Κι όταν η ιστορία τελειώσει νιώθεις ότι δεν είσαι πια ο ίδιος ...
Δίκαια ο Τζέημς Τζόυς την χαρακτήρισε ως τη σπουδαιότερη ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας . Το "μικρό" αυτό αριστούργημα δεν ξεπερνά τις 70 σελίδες κι έχει εκδοθεί, εικονογραφημένο , με πολλή φροντίδα από τις εκδόσεις Μαϊστρος .





Σημείωση : Στη φωτογραφία πάνω δεξιά είναι ο Τολστόι στο κτήμα του Yasnaya Polyana , στη μέση ο τάφος του όπως είναι σήμερα στο ίδιο κτήμα , κάτω ένας πίνακας του Repin με τον Τολστόι να οργώνει.(20/20)

13 σχόλια:

skoinovatis είπε...

Kαταρχήν ο τίτλος τα λέι όλα:
"Πόση Γη χρειάζεται ο Άνθρωπος;"
Έχω τα άπαντα του Τολστόϊ από την εκδοτική εταιρία Χ. Μιχαλακέας και ΣΙΑ ... Πανεπιστημίου 39 (Μέγαρον Πρωϊας) Τηλ. 21.298 - Αθήναι 1960!
Θα ψάξω!
Πολύ καλές και οι φωτογραφίες και ο πίνακας.
Όμορφο ποστ!

ναυτίλος είπε...

Ελπίζω να το βρεις μέσα στα άπαντα. Είμαι περίεργος...Πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός ! Πού τα ξετρύπωσες αυτά τα άπαντα ;

Ariel είπε...

Ενδιαφέρουσα ιστορία από έναν κλασικό.
Εξ άλλου, "Η απληστία είναι ένα αμάρτημα που εύκολα αναγνωρίζουμε στους άλλους, αλλά σπάνια στον εαυτό μας" όπως μάς λέει η Phyllis Tickle στο ομότιτλο από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα που κυκλοφορεί από τη Νεφέλη.

ναυτίλος είπε...

Προς ariel...αυτή η σειρά της Νεφέλης είναι καλή ; Την έχεις διαβάσει ;

Utopia είπε...

Πολύ ωραίο το ποστ σου!Θα συμφωνήσω με τον skoinovatis...Ο τίτλος τα λέει όλα!
Όσο για την απληστία,τι να πω...Και τα πιο απλά όνειρα τα σκοτώνει η απληστία μας,μερικές φορές!Ας είναι...

Roadartist είπε...

Πραγματικά πολύ όμορφο ποστ.
Και εξαιρετική η πρόταση!
Οντως ο τιτλος τα λεει ολα.
Θα το διαβασω οπωσδήποτε, να εισαι καλα!

Ariel είπε...

Αξιόλογη, ελκυστική και πρωτότυπη η σειρά της Νέφέλης. Η New York Public Library και οι εκδόσεις Oxford University Press ζήτησαν από εφτά διακεκριμένους συγγραφείς, λογίους και κριτικούς, να γράψουν για ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα. Δεν πρόκειται για "αμαρτήματα" σύμφωνα με τη Βίβλο. Πηγές ορίζουν πρώιμους καταλόγους αμαρτιών οι οποίες καταχωρήθηκαν τον 4ο αιώνα από τον Εύαγρο τον Ποντικό και κατόπιν από τον Ιωάννη τον Κασιανό. Πηγή, λοιπόν, κάθε άνομης ηθικά συμπεριφοράς αποτελούν η Απληστία, η Λαγνεία, η Οργή, ο Φθόνος, η Λαιμαργία, η Οκνηρία και η Αλαζονεία.

(...)

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ! Ετσι θάπρεπε να γράφονται οι κριτικές.Λίγα λόγια αλλά ουσιαστικά και χωρίς να αποκαλύπτεται όλη η ιστορία του βιβλίου.Και με πολύ ταιριαστές φωτογραφίες.Τόχω διαβάσει το βιβλίο είναι πράγματι αριστούργημα.
Αναμένω κι άλλες κριτικές σου.
Στέλιος ...

ερμία είπε...

να που τελικά η "πάντα ορισμένη" αναμονή κάθε είδους τέλους δεν μάς απαλλάσσει απο τις ανοησίες τής διαδρομής μας..

ναυτίλος είπε...

Προς ερμία... εύστοχο το σχόλιό σου.
"Ολα προς τι;" τελικά ...

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά είναι ένα μικρό αριστούργημα!Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας,στο ότι ότι σε κάνει να σκέφτεσαι αλλιώς...Πάντως μετά από ένα σημείο νόμιζα πως ήξερα τι θα συμβεί στο μέλλον...Δεν ξέρω εάν συμφωνείτε μαζί μου.Περιμένω φυσικά την άποψή σας,ως πιο καλλιεργειμένη και έμπειρη!
Κωνσταντίνα.

christina είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Χάρης είπε...

Πολύ καλή πρόταση. Είναι από αυτά τα βιβλία που πρέπει ο καθένας να διαβάσει. Μου αρέσει πως η γλώσσα είναι απλή και συνεπώς η ανάγνωση είναι εύκολη και άρα προσιτή στον καθένα. Όπως έλεγε και στο επίμετρο του βιβλίου αυτή η μικρή ιστορία την καταθέτει ο τολστόι στην "υψηλή" τέχνη, αυτή που σκοπός της είναι να ενώνει τους ανθρώπους