Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Αντόνιο Πόρτσια (1886-1968) : Φωνές



119
Όποιος δε γεμίζει τον κόσμο του με φαντάσματα , μένει μονάχος .


50
Ανεβαίνουμε , ανεβαίνουμε , κι όταν φτάνουμε στην κορυφή , ατενίζουμε την άβυσσο .


159
Καμμιά φορά , τη νύχτα , ανάβω ένα φως για να μη βλέπω .


182
Υπάρχουν όνειρα που έχουν ανάγκη από ξεκούραση .


245
Σε μια ψυχή γεμάτη χωράνε τα πάντα , σε μια ψυχή άδεια δε χωράει τίποτα . Όποιος θέλει ας το καταλάβει !


276
Ό,τι ξαναγυρίζει , δε γυρίζει πίσω ολόκληρο , ακόμα κι όταν ξαναγυρίζει ολόκληρο .


338
Ένα πράγμα , πριν ολοκληρωθεί , είναι θόρυβος . Όταν ολοκληρωθεί είναι σιωπή .





Σημείωση:Ο Αντόνιο Πόρτσια γεννήθηκε στην Καλαβρία της Ιταλίας αλλά νέος ακόμα μετανάστευσε στην Αργεντινή , όπου κι έζησε την υπόλοιπη ζωή του .Άνθρωπος απλός , χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση , άσκησε διάφορα χειρωνακτικά επαγγέλματα και έγραψε ένα και μοναδικό μικρό βιβλίο αφορισμών στα ισπανικά , τις Φωνές (Voces) . Η επιλογή μου προέρχεται από την επιλογή και μετάφραση του Ε.Χ.Γονατά στις εκδ. Στιγμή . Η πλήρης έκδοση των "Φωνών" έχει κυκλοφορήσει από τις εκδ. Ίνδικτος σε μετάφραση Β. Λαλιώτη .Το εικαστικό θέμα είναι του Κεσσανλή (χωρίς τίτλο) .

13 σχόλια:

Αποστόλης Αρτινός είπε...

Φωνές / σιωπές

Απ. τις σπουδαίες κληρονομιές του Γονατά.

kioy είπε...

Άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση... Απ' αυτά τα σιωπηλα που διακριτικά τρυπώνουν στους ατράπους του νου...

Ανώνυμος είπε...

H 182 μας στοίχειωσε και μας στοιχειώνει...

Καλησπέρα, Ναυτίλε.
Ή καλημέρα.

Roadartist είπε...

Πάρα πολύ ωραία αποσπάσματα..
Kαλημέρα !

Ανώνυμος είπε...

Όλα υπέροχα,αλλά αυτό που μου αρέσει περισσότερο ειναι "Σε μια ψυχή γεματη χωράνε τα πάντα,σε μια ψυχή αδεια δε χωράει τίποτα"...Συμφωνώ απόλυτα!

Pellegrina είπε...

Εγω τωρα εχω μια απορία: Ένας άνθρωπος που "έγραψε" στη ζωη του μόνο μια συλλογή από σκέψεις, που δεν ειναι δα και τίποτα τρομερό. (Συγνώμη αλλά οι συνάδελφοί μου κι εγω, ανεβαίνοντας τα σκαλιά για να πάμε στην τάξη, ξεφουρνίζουμε γελώντας αμέτρητες τέτοιες αμπελοφιλοσοφίες για να το διασκεδάσουμε, και ποτε δεν μας περασε από το μυαλο οτι ειναι άξιες καταγραφής). Αυτός ο άνθρωπος έμεινε στην αθανασία και μεταφράστηκε ξανά και ξανα, επειδή έγραψε αυτά; Συγνώμη, αλλά τι είναι αυτά;

ναυτίλος είπε...

Προς αποστόλη,kioy,δημήτρη ,roadrtist,
κωνσταντίνα ... χαίρομαι που σας άρεσαν .Όλη η σειρά των στοχασμών της "Στιγμής" , που ευτυχώς συνεχίζει να εκδίδεται είναι εξαιρετική .

ναυτίλος είπε...

Αχ pellegrina μου , νάξερες πόσα βιβλία (πολυμεταφρασμένα και πολυβραβευμένα και πολυπαινεμένα) εγώ δεν τα θεωρώ καν λογοτεχνία !
Γιατί σ' αυτές τις περιπτώσεις ισχύει (παραφράζοντας μια γνωστή αγγλική παροιμία*):one man's literature is another man's rubbish.

*One man's meat is another man's poison .

ερμία είπε...

όμορφα αποσπάσματα..
λόγω ..διαστροφής,να σταθώ λίγο στον Κεσσανλή; η επιλογή σου είναι αν δεν απατώμαι απο τη δουλειά του στη δεκαετία τού 60. το "κίνημα" λέγεται mecanical art,κι είναι φωτογραφικές σκιές που έχουν μεταφερθεί σε ευαίσθητο υλικό ή είναι απλά μεταξοτυπίες.τις μετασχηματίζει σε φωτιστικές εντάσεις και επεξεργάζεται τις αποχρώσεις αλλοιώνοντας τα περιγράμματα..όπως κάνει ο χρόνος ή οι στιγμές αν θελήσουμε να κλείσουμε λίγο τα βλέφαρα και να δούμε τις μορφές να εξελίσσονται.Μού άρεσε πολύ η επιλογή σου,και νομίζω πως δένει απόλυτα με τα αποσπάσματα..

ναυτίλος είπε...

Προς ερμία ...ευτυχώς που υπάρχουν οι διαστροφές ...Η αλήθεια είναι πως είχα ανακαλύψει τον πίνακα σε μια περιπλάνηση μου στο διαδίκτυο και καθώς με είχε εντυπωσιάσει τον είχα αποθηκεύσει . Όταν τον χρησιμοποίησα στην ανάρτηση αναρωτήθηκα για την τεχνική του . Οπότε χάρη στη "διαστροφή" σου , μου λύθηκε η απορία .

κοπρόγατα είπε...

καλημέρα, και εγω καμμια φορα "...τη νύχτα , ανάβω ένα φως για να μη βλέπω ."

ναυτίλος είπε...

Προς κοπρόγατα ...καλημέρα .Πού χάθηκες τόσο καιρό ; Καλωσήρθες , ακόμα κι οι κοπρόγατες κάποια στιγμή επιστρέφουν ...

κοπρόγατα είπε...

επέστρεψα και καλώς σας βρήκα παλι...σας παρακολουθουσα βεβαια, απο απόσταση όμως!