Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Υπνοβατικός διάλογος με θέα






---Για πέστε μου, ειλικρινά όμως, τα διαβάζετε όλα αυτά τα βιβλία που βρίσκονται σκορπισμένα στο τραπέζι σας;

---Ναι.

---Εκπληκτικό... κι έχει αυτό το πράγμα κανένα νόημα ή σκοπό;

---Απολύτως κανένα.

--- Τώρα ησύχασα...







Σημειώσεις: Στις φωτογραφίες φαίνεται το τραπεζάκι με τα βιβλία του Ναυτίλου και η θέα απ' το μπαλκόνι με τη Δασιά, το Στρογγυλό και το Πλαρονήσι στο βάθος. Και λίγες ακόμη πληροφορίες για τη θέα στη δεύτερη εικόνα: Το ανοιχτό βιβλίο είναι ο συγκλονιστικός τρίτος τόμος των Υπνοβατών του Μπροχ (1918, Χουγκενάου ή ο Ρεαλισμός), απ' όπου και ο παραπάνω διάλογος και στα αριστερά του το γερμανικό κείμενο. Στο βάθος ο "Νυχτερινός ταξιδιώτης" του Τζαίημς Ελρόυ ενώ στη στοίβα βρίσκονται οι "Καθρέφτες" του Εντουάρντο Γκαλεάνο, η "Ανθρώπινη μοίρα" του Αντρέ Μαλρώ και πάνω-πάνω ο πρώτος τόμος των Απάντων του συγγραφέα από τις εκδ. Pleiade.





10 σχόλια:

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΥΛΟΥ είπε...

Ουφ, ησύχασα, γιατί νόμιζα ότι συμβαίνει μόνο σε μένα.
Να μια ταύτιση με μυθιστορηματικό ήρωα!
Δεύτερο ουφ!

ναυτίλος είπε...

Ουφ, και για μένα αφού εν μέσω Αυγούστου υπάρχει τουλάχιστον άλλος ένας που ασχολείται με τα blogs...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε, κι εγώ ασχολούμαι με τα blogs Αυγουστιάτικα. Μόλις γύρισα από την Πολωνία αναζητώντας βιβλία του Μπρούνο Σόυλτς και εμπειρίες από πόλεις όπως η Κρακοβία και το Βροκλαβ, και βιβλιοπωλεία υπέροχα όπως το Massolit και το Falanster αντίστοιχα. Μου έδωσες ένα σοβαρό ερέθισμα να ξαναδιαβάσω τους "Υπνοβάτες" του Μπροχ. Νάσαι καλά, καλό υπόλοιπο καλοκαίρι. Η φίλη των συναντήσεων του βιβλιοπωλείου "Κουκκίδα"

librarian είπε...

Όχι όχι, ασχολούμαι κι εγώ με τα μπλογκς και το παράξενο είναι ότι επιτέλους βρήκα χρόνο και... ίντερνετ για να ασχοληθώ.
Τι όμορφες φωτογραφίες... και αφού οι καρέκλες που διακρίνω είναι δύο φαντάζομαι δύο ανθρώπους με απλωμένα τα πόδια στα κάγκελα να διαβάζουν με τις ώρες κρυφοκοιτώντας τη θάλασσα που και που έτσι για να επιβεβαιωθούν ότι βρίσκεται ακόμη εκεί.
Εύγε...

ναυτίλος είπε...

Τυχερή γειτόνισσα! Αναρωτιέμαι τι καλό βρήκες του Μπρούνο Σουλτς. Στα ελληνικά δυστυχώς (ή και ευτυχώς) μόνον ένα βιβλίο κυκλοφορεί μεταφρασμένο απ' τα πολωνικά!

ναυτίλος είπε...

Αυτό το καλοκαίρι, αγαπητή librarian, έχω και γω πρόσβαση (περιορισμένη) στο ιντερνετ. Και βέβαια εννοείται ότι είμαστε δύο... εγώ και η Χρυσάνθη!

Johnny Panic είπε...

Από Σουλτς έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά δύο,το "Η νύχτα της μεγάλης εποχής και άλλα διηγήματα" και "Τα μαγαζιά της κανέλας",που το έψαχνα προ καιρού,αλλά άδικος κόπος,εξαντλημένο από παντού.Μόνο σε κανένα παλαιοβιβλιοπωλείο υπάρχει ίσως ελπίδα.Πάντως όποιος δεν έχει δει σκίτσα του,ας κάνει έναν κόπο και δε θα χάσει...

ναυτίλος είπε...

Τζόννυ, αν θυμάμαι καλά (εδώ στη Σκόπελο δεν έχω πρόσβαση στο αρχείο μου) το πρώτο βιβλιαράκι που αναφέρεις εμπεριέχεται στο δεύτερο, δηλ. Τα μαγαζιά της κανέλας. Συνεπώς αρκεί να βρεις αυτό το τελευταίο. Εγώ βέβαια το έχω... σου χρωστάω και κάτι φωτοτυπίες του Βάλζερ, μη νομίσεις ότι το ξέχασα...

Johnny Panic είπε...

Όχι που δε θα το είχες!(γκρρρ) Πιθανόν η "νύχτα της μεγάλης εποχής" να περιέχεται στα "μαγαζιά της κανέλας",δε γνωρίζω,αλλά είχε σίγουρα προηγηθεί ξεχωριστή έκδοση.Για του λόγου το αληθές:

http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/48041


Όσο για τον Βάλζερ,ήμουν σίγουρος ότι δεν το έχεις ξεχάσει...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ναυτίλε,
Τα σκίτσα του Μπρούνο Σουλτς είναι όντως εξαιρετικά και σε στοιχειώνουν, ταιριάζουν δε απόλυτα με τα διηγήματά του, τα οποία διαβάζω σε πολύ καλή μετάφραση στ' αγγλικά, και τα οποία δημιουργούν μία προσωπική του κι αυθεντική μυθολογία, αν σκεφτεί κανείς πως τα έγραφε στην μικρή του γενέτειρα την Ντροχόμπυτζα, εκτείνοντας το μικρό της μέγεθος σε μυθικούς ορίζοντες, όπου η φαντασία γεννιέται και ξεπετάγεται σε ύψη από την πεζή πραγματικότητα, κι όλα αυτά σε εποχές, που μόνο αποπνυκτικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, ή μήπως και εξαιτίας αυτών των ιδιαίτερων συνθηκών. Σε βεβαιώνω αξίζει τον κόπο. Πέρυσι στην Κρακοβία βρήκα κάποια βιβλία του, εφέτος στο Βρόκλαβ, στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη πάλι βρήκα κάποια κριτικά δοκίμια που προεκτείνουν το έργο του και του δίνουν βάθος και ενόραση.