Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πάσχα στο Τολέδο

 
Τολέδο!
 
 
 
 
 
 
Σε δύο ημέρες ο Ναυτίλος αναχωρεί οικογενειακώς για Τολέδο. Θα μείνουμε 4 μέρες στο Τολέδο και 7 ημέρες στη Μαδρίτη. Ένα ταξίδι επιθυμία της Χρυσάνθης. Ένα ταξίδι για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον Ντιέγκο Βελάσκεθ και τον Φρανθίσκο Γκόγια. Δυστυχώς η δική μου επιθυμία για το Δουβλίνο του Τζόυς πήρε αναβολή... Εννοείται πως το βαλιτσάκι μου, πέρα από μελέτες για το έργο των παραπάνω ζωγράφων και ταξιδιωτικούς οδηγούς, θα περιέχει Καμίλο Χοσέ Θέλα, Πίο Μπαρόχα, Φελίπε Αλφάου, Λαθαρίγιο ντε Τόρμες και το μικρό βιβλιαράκι του Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ: Αντίο Μαδρίτη. 
 
 
 




 
Βιβλιογραφική σημείωση: Στην πρώτη εικόνα το Τολέδο δια χειρός Ελ Γκρέκο και στη δεύτερη, φωτογραφία από το ίδιο περίπου σημείο που το ζωγράφισε. Για τους τρεις ζωγράφους υπάρχουν ενδιαφέροντα κείμενα στο "Μια ιστορία της ζωγραφικής" του Μάνου Στεφανίδη. Κάποιο δικό του σεμινάριο υπήρξε άλλωστε και η αφορμή γι' αυτό το ταξίδι. Ειδικά για το έργο του Βελάσκεθ: Μενίνιας (Οι Ακόλουθες), υπάρχει ολόκληρο(!) το πρώτο κεφάλαιο από το έργο του Μισέλ Φουκώ: Οι λέξεις και τα πράγματα (εκδ. Γνώση). "Η ζωή του Λαθαρίγιο ντε Τόρμες" (Ανωνύμου) κυκλοφορεί από τις εκδ. Printa σε μετάφραση Ισμήνης Κανσή. Ο Λαθαρίγιο είναι ένας από τους πέντε εμβληματικούς χαρακτήρες της ισπανικής λογοτεχνίας. Οι υπόλοιποι είναι ο Ελ Σιντ, η Θελεστίνα, ο Δον Χουάν και βέβαια ο Δον Κιχώτης (+Σάντσο Πάντσα). Ο Καμίλο Χοσέ Θέλα (1916-2002) αντιπροσωπεύεται στις αποσκευές μου με τρία μυθιστορήματά του: Η Κυψέλη (εκδ. Ζαχαρόπουλος), Η οικογένεια του Πασκουάλ Ντουάρτε (εκδ. Καστανιώτης) και το Πυξάρι (εκδ. Μεταίχμιο). Ο φημισμένος και πολυγραφότατος Πίο Μπαρόχα (1872-1957), ελάχιστα γνωστός στη χώρα μας, έγινε διάσημος με την μυθιστορηματική του τριλογία: Η πάλη για τη ζωή. Από τον Ζαχαρόπουλο έχουν κυκλοφορήσει μόνον τα δύο μέρη της: Η Αναζήτηση και Το κακό χορτάρι. Ο Φελίπε Αλφάου (1902-1999), Ισπανός μετανάστης στη Νέα Υόρκη, έγραψε στα αγγλικά μόνο δύο, ιδιόρρυθμα, μυθιστορήματα: το Locos (1936) και το Chromos (1948). Οι Αμερικανοί τον ανακάλυψαν όψιμα στα 1987 και τότε ήταν που γνώρισε το έργο του θριαμβευτικές επανεκδόσεις. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το πρώτο με τον τίτλο: Το καφενείο των τρελών (εκδ. Αλεξάνδρεια). Η Κυψέλη, που την έχω ήδη ξεκινήσει, τα βιβλία του Μπαρόχα και το Locos εκτυλίσσονται στη Μαδρίτη. Το ίδιο ισχύει και για το βιβλίο του Τάιμπο: Αντίο Μαδρίτη (εκδ. Άγρα).
ΥΓ: Αν κάποιος έχει στη κατοχή του το εξαντλημένο πια βιβλίο του Φελίπε Αλφάου, ας επικοινωνήσει μαζί μου. Το δικό μου αντίτυπο είναι ελαττωματικό και του λείπουν οι τελευταίες σελίδες...
 

3 σχόλια:

L είπε...

Καλό ταξίδι, το Τολέδο είναι υπέροχο και η Μαδρίτη το ίδιο. Όσο για το Δουβλίνο, δείτε αν θέλετε εδώ

http://peopleandideas.gr/2013/04/19/tourist-in-ireland/

Ανώνυμος είπε...

Ταξιδάκια στο εξωτερικό σε καιρό κρίσης;

desperado είπε...

Να περάσετε τέλεια!ξεκουράσου ναυτίλε γιατί μετά έχεις δουλειά: το finnegans wake εκδόθηκε στα ελληνικά :-)