Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Μαδρίτη

 
 
 
 
 
 
"Σ' ένα χωριό της Μάντσας, που τ' όνομά του δεν έχω τη βουλή να θυμηθώ, ζούσε, δεν πάει πολύς καιρός, ένας ιδαλγός, από κείνους μ' ένα κοντάρι ορθό στην οπλοθήκη, μια παμπάλαιη δερμάτινη ασπίδα, ένα καχεκτικό άλογο κι ένα λαγωνικό".
(Θερβάντες: Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα)
 
 
 
 
 
 
Plaza Mayor με τον Φίλιππο Γ' έφιππο!
 
 
 
 
 
 
 
Gran Via!
 
 
 
 
 
Parque del Retiro με το μνημείο του Αλφόνσου Ζ'!
 
 
 
 
 
Palacio de Cristal στο Ρετίρο!
 
 
 
 
 
 
Ο ποταμός Μανθανάρες και το μεγαλόπρεπο γεφύρι της Σεγκόβια που έχτισε ο Φίλιππος Β'. Τι σόι βασιλιάς θα 'ταν αν δεν έχτιζε ένα γεφύρι στην πρωτεύουσα; Έστω και σε ένα ρέμα σαν τον Μανθανάρες! Τώρα πια βέβαια χάρη σε αρκετούς υδατοφράχτες μαζεύεται κάποιο νερό στο ποτάμι.
 
"Ο Έκτορ Μπελασκοαράν ποτέ δεν είχε πατήσει το πόδι του στη Μαδρίτη, όμως την είχε περπατήσει αμέτρητες φορές στις συζητήσεις με του γονείς του ώστε του φαινόταν δική του, τουλάχιστον εξ ακοής... Αλλά αυτή η Μαδρίτη δεν ήταν η άλλη Μαδρίτη... Είχε συγγένειες. Ήταν μια πόλη με ποτάμι, αλλά το είχε καλά κρυμμένο. Υπήρχε και μια γέφυρα αυτοκτονιών, όμως μια δημοσιογράφος του είπε ότι εκεί πια δεν αυτοκτονούσε κανένας. Κανένας πια δεν έπεφτε στον ποταμό Μανθανάρες με ένα βάρος δεμένο στο λαιμό του".
(Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ: Αντίο Μαδρίτη)
 
Βέβαια και να θέλεις στον Μανθανάρες δεν πνίγεσαι αλλά για τη Μαδρίτη του Τάιμπο θα μιλήσουμε σε άλλη ανάρτηση...
 
 
 
 
"Στα πόδια της Μαδρίτης, σαν ξεπνεμένος φρυμένος εραστής, κοντανασαίνει ο ποταμός Μανθανάρες. Πόσοι δεν ακόνισαν την κακογλωσσιά τους για να τον κοροϊδέψουν! "Τι έχεις Μανθανάρες, κι είσαι τόσο στεγνός; - Χτες πέρασε ένας γάιδαρος και με ήπιε όλο!" απαντάει ο δύστυχος. Ο Λόπε ντε Βέγκα τον κατηγοράει πως "διψάει και πίνει το νερό του"... Όταν ο Φίλιππος Β' του έχτισε ένα μεγαλόπρεπο γιοφύρι, ένας είπε: Να πουλήσουμε τώρα το γιοφύρι ν' αγοράσουμε νερό!" Κι ένας άλλος: "Ο Φίλιππος έκανε το γιοφύρι, ο διάδοχός του θα κάνει τον ποταμό!" Μονάχα ένας πρεσβευτής του αυτοκράτορα Ροδόλφου Β' της Γερμανίας είπε γι' αυτόν ένα καλό λόγο: "Είναι ο αγαθότερος ποταμός της Ευρώπης. Τον περνάς με άλογο ή με αμάξι και δε θυμώνει!" Κουφός, γέρος πια, μισάνθρωπος, τον κοίταζε ο Γκόγια από το παράθυρό του, από τη "Βίλλα του Κουφού", και καμάρωνε την εγκατάλειψή του, τα σκονισμένα του τα δέντρα και κάπου κάπου, σε καμιά θολή γούβα νερό, με χαρά του έβλεπε τις πλύστρες με τα γυμνά ρωμαλέα ποδάρια. Το τραγικό τούτο και κωμικό "ρυάκι που έχει αξιώσεις ποταμού", ο Δον Κιχώτης των ποταμών, ποιος ξέρει πόσο θα βοήθησε την ανέλπιδη, ξεμοναχιασμένη μεγαλοφυϊα του Γκόγια να ζωγραφίσει απάνω στους τοίχους της Βίλλας του τις μυστηριακές μαύρες τοιχογραφίες ..."
(Καζαντζάκης: Ταξιδεύοντας στην Ισπανία)
 
 
 
 
 
 
"Ήταν ένας μικρόκοσμος η Κοράλα. Λεγόταν ότι, αν έμπαιναν σε γραμμή οι ένοικοί της, θα έφταναν από την περιοχή του Εμπαχαδόρες μέχρι την πλατεία δελ Προγκρέσο. Εκεί υπήρχαν άνθρωποι που ήταν απ' όλα και που δεν ήταν τίποτα: μισογραμματισμένοι, μισοσιδηρουργοί, μισοξυλουργοί, μισοεπιπλοποιοί, μισοέμποροι, μισοκλέφτες... άνθρωποι περιθωριακοί που ζούσαν στη συνεχή ισοπέδωση που δημιουργούσε η αιώνια και αγιάτρευτη μιζέρια... Σε κάθε ένοικο έμενε για τα συμπράγκαλά του το κομμάτι του χαγιατιού που αντιστοιχούσε στην κατοικία του... Κάθε κομμάτι μαρτυρούσε μια ξεχωριστή ζωή μέσα σ' αυτό το κοινόβιο της πείνας. Σ' αυτό το σπίτι υπήρχαν όλοι οι βαθμοί και οι αποχρώσεις της αθλιότητας: Από την ηρωική αθλιότητα, τη ντυμένη με παλιόρουχα καθαρά και νοικοκυρεμένα μέχρι την πιο αηδιαστική και απωθητική".
(Πίο Μπαρόχα: Η αναζήτηση)
 
 
 
 
 
 

Σημειώσεις: Κάποιες από τις παραπάνω φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από την Χρυσάνθη. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία του αφανούς Μανθανάρες είναι του 1920. Κοράλα ονομάζονται κάποια παλιά συγκροτήματα φτωχών κατοικιών που βρίσκονται γύρω από μια κοινή αυλή. Έχουν επιβιώσει δυο τρία στις φτωχογειτονιές της Μαδρίτης αλλά δεν μπόρεσα να τα φωτογραφίσω καθώς η κεντρική πόρτα ήταν κλειδωμένη και δεν είδα τις αυλές τους παρά φευγαλέα καθώς οι ένοικοι άνοιγαν για να βγουν. Ωστόσο η παραπάνω φωτογραφία είναι ένα κομμάτι κοράλας από το οποίο αφαιρέθηκε η μεσαία αυλή για να γίνει μια θλιβερή πλατεία. Βρίσκεται σε μια γειτονιά κοντά στο Lavapiés. 
 
 

4 σχόλια:

librarian είπε...

Πήγατε στη Μαδρίτη; Θέλω πολύ να πάω, εκεί υπάρχει και το μουσείου τυπογραφίας-βιβλίου που κάποια στιγμή στη ζωή μου θα επισκεφτώ!

ΚΔ είπε...

Τρομερή η τελευταία φωτογραφία!

ναυτίλος είπε...

Librarian, δυστυχώς δεν το επισκέφτηκα (αγνοούσα και την ύπαρξή του). Άλλωστε δεν υπήρχε χρόνος για άλλα μουσεία στις 7 μέρες που μείναμε εκεί. Το Prado και το Thyssen μας πήρε δύο τετράωρα, στο πρώτο μάλιστα η επίσκεψη έγινε σε επιλεγμένες αίθουσες. Πρόσθεσε και μια επίσκεψη αστραπή στο Reina Sofia για την Guernica και τελειώσαμε...

Ανώνυμος είπε...

Ο Φίλιππος Β' σαν άλλος πολιτευτής υπόσχεται 'και γέφυρες θα σας φτιάξομεν -μα δεν εχουμε ποτάμι καο ποτάμι θα σας φέρομε".