Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Διαβάζοντας το Κουτσό στη Σκόπελο



 
 
 
 
"Το κουτσό το παίζεις με μια πέτρα που πρέπει να τη σπρώχνεις με τη μύτη του παπουτσιού σου. Χρειώδη: ένα πεζοδρόμιο, μια πετρούλα, ένα παπούτσι και ένα όμορφο σχέδιο με κιμωλία, κατά προτίμηση χρωματιστή..."
 
Το Κουτσό το διαβάζω αργά αργά παίζοντας με τον τρόπο του Κορτάσαρ και απολαμβάνοντας την κάθε φράση, την κάθε λέξη. Απαραίτητα σύνεργα: η περίφημη μετάφραση του Κώστα Κουντούρη, η γαλλική μετάφραση της Laure Guille-Bataillon ("Marelle"), το ισπανικό κείμενο σε pdf ("Rayuela"), το google, το youtube για τις μουσικές του αναφορές και άπειρη αγάπη για τη λογοτεχνία και τη ζωή... 
 
 
 
 
 
 
 

21 σχόλια:

Πάπισσα Ιωάννα είπε...

Nautile,
εύχομαι η ατμόσφαιρα των διακοπών να αναδείξει ακόμα περισσότερο τα διαβάσματά-σου.
Να διαβάζεις καλά
Πατριάρχης Φώτιος

Κατερίνα Μαλακατέ είπε...

Σε ζηλεύω, κι ας ξέρω πως εγώ ποτέ δεν θα είχα την υπομονή να απολαύσω κάτι τόσο διεξοδικά όσο εσύ.

Νομίζω πως το Κουτσό έτσι κι αλλιώς επιβάλλει το ρυθμό του.

Εύχομαι να περάσεις εξαιρετικά.

librarian είπε...

Το μπαλκονάκι αυτό (γνώριμο και από παλαιότερς φωτο) με την τέλεια θέα του σου δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για μια μοναδική απόλαυση ανάγνωσης.

NO14ME είπε...

Όταν ένα υπέροχο βιβλίο, όπως το Κουτσό, συναντά ιδιαίτερες συνθήκες, τότε ο συνδυασμός μόνο να μεγιστοποιήσει την απόλαυση δύναται! Καλή συνέχεια!

Lapsus digiti είπε...

Στη Σκόπελο ήμουν πριν δέκα χρόνια για δέκα μέρες. Έμενα σε ένα στούντιο στο Νέο Κτήμα με πρόσβαση σε ένα μικρό κολπίσκο.
Ήταν υπέροχα...
Θυμάμαι ότι είχα πάρει μαζί μου τις "Ακυβέρνητες Πολιτείες". Νομίζω είχα αγοράσει όλα τα μπλοκάκια "Διεθνές" που είχε ένα ψιλικατζίδικο εκεί κοντά.

Να περνάτε όμορφα!

ΥΓ. http://www.youtube.com/watch?v=6tqWcVI9SHU

Lapsus digiti είπε...

Εχμμμ, ανοίγοντας τη "Λέσχη" στις πρώτες σελίδες βλέπω ένα "Ιούλιος 2005" σημειωμένο με μολύβι, που βγάζει μάτι. Πριν 8 χρόνια λοιπόν...

ναυτίλος είπε...

Πατριάρχη, σου εύχομαι επίσης καλές διακοπές και καλές αναγνώσεις.

ναυτίλος είπε...

Κατερίνα, με ξέρεις... όταν πρόκειται να διαβάσω κάτι "δυνατό" κοιτάω να εξαντλήσω τις δυνατότητες που μου δίνονται...

ναυτίλος είπε...

Librarian, αυτό το μπαλκονάκι είναι ο παράδεισός μου...

ναυτίλος είπε...

ΝΟ14ΜΕ,μεγάλη απόλαυση το Κουτσό... ακόμα και χωρίς τα βοηθήματα.

ναυτίλος είπε...

Lapsus digiti, αν ποτέ ξαναβρεθείς καλοκαιριάτικα στη Σκόπελο, θα χαρώ πολύ να βρεθούμε. Σ' ευχαριστώ για το λινκ. Βέβαια τα ισπανικά μου είναι, ή μάλλον δεν είναι, ούτε καν τα στοιχειώδη. Αν τα ήξερα, ποιος ο λόγος να 'χω και τη γαλλική μετάφραση. Απλώς μου αρέσει να παρακολουθώ σε κάποια αποσπάσματα και το ισπανικό κείμενο. Γνωρίζοντας τα γαλλικά, μαζί και με λίγες ισπανικές λέξεις, δεν είναι τελικά και πολύ δύσκολο. Το πιο απολαυστικό πάντως ήταν να ακούσω τον Κορτάσαρ να απαγγέλει το 7ο ή το 68ο κεφάλαιο στο youtube, μ'αυτή την ιδιόμορφη προφορά του.

Lapsus digiti είπε...

Κάποια στιγμή θα ξαναεπισκεφτώ τη Σκόπελο και θα είναι χαρά μου να βρεθούμε.
Τα βιβλία του Κορτάσαρ που κυκλοφορούν στα ελληνικά, (εκτός απ' το "Μπρέντα Ρότσα..."), τα 'χω διαβάσει τουλάχιστον 2 φορές το καθένα -ακόμη και τα εξαντλημένα! (ας είναι καλά και η δανειστική βιβλιοθήκη). Τα ισπανικά μου δεν αρκούν -προς το παρόν!- για να προσπελάσω τέτοια κείμενα, όπως θα 'θελα στο πρωτότυπο.
Κι ενώ, πριν χρόνια, εξεθείαζα urbi et orbi τις χάρες του Αργεντινού, κάποιος φίλος μου πρότεινε να διαβάσω Φελισμπέρτο Ερνάντες!

Καλό μεσημέρι!

ναυτίλος είπε...

Φελισμπέρτο Ερνάντεζ; Έψαξα γι' αυτόν και φαίνεται ότι αξίζει να τον διαβάσω. Δυστυχώς το μόνο του βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά, από το Μεταίχμιο, είναι εξαντλημένο...

Μαραμπού είπε...

Καλησπέρα Ναυτίλε!

Τι μου θυμίσατε τώρα...! Την εξαιρετική συλλογή διηγημάτων του Φελισμπέρτο Ερνάντες με τον πολύ ωραίο τίτλο "Κανείς δεν άναβε τα φώτα". Το είχα βρει σε προσφορά στον Μαλλιάρη (βιβλιοπωλείο που έχω επισκεφτεί ελάχιστες φορές, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού) όταν ήμουν φοιτητής και αρκετά πρώιμος αναγνώστης. Η ελιτιστική διάθεση που εκκολαπτόταν εκείνο τον καιρό, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην φράση του τίτλου "Αριστουργήματα του 20ου αιώνα" και έτσι το αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη! Αποδείχθηκε θαυμάσιο ανάγνωσμα και λογοτεχνική επιρροή από τις λίγες, παρά το πλήθος των αναγνωσμάτων που το ακολούθησαν έκτοτε.

Αυτό το βιβλίο το χάρισα σε μια φίλη που με μύησε αμετάκλητα στο κόσμο της λογοτεχνίας ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. Είχα βρει ένα λογοπαίγνιο με τον τίτλο του βιβλίου που μου είχε φανεί ταιριαστό στην περίσταση -- όταν "κανείς δεν άναβε τα φώτα" εσύ φώτισες τον δρόμο και τα σχετικά. Εκείνη η φίλη, μου είχε πρωτομιλήσει για την Πρωτοπορία λέγοντάς μου ότι εκεί έχει φθηνά βιβλία. Την περίοδο εκείνη η Πρωτοπορία έδινε 10 βιβλία 6 ευρώ και εγώ ως κλασικός τζαμπατζής πήγα και τα αγόρασα! Καθώς ανατρέχω, κανένα από εκείνα τα βιβλία δεν άξιζε τα λεφτά του (ο,60 έκαστο) αλλά τουλάχιστον είχε γίνει μία αρχή και πώς να το κάνουμε 6 ευρώ για είσοδο στο μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας είναι ένα πολύ φθηνό αντίτιμο!

Είμαι ελάχιστα κτητικός με τα βιβλία μου αλλά, αν επιθυμούσα να κατέχω ένα βιβλίο τότε θα ήθελα να ήταν αυτή η ντουζίνα παράξενα διηγήματα.

Μαραμπού είπε...

Διόρθωση: "στην φράση του εξωφύλλου" ήθελα να γράψω.

Ο γνωστός δαίμων από την εποχή του Γουτεμβέργιου ξαναχτύπησε!

ναυτίλος είπε...

Ευχαριστώ Μαραμπού για τα σχόλια περί Ερνάντεζ... θα στείλω τα λαγωνικά μου να το βρουν. Αν πάλι δεν τα καταφέρω, θα στραφώ σε άλλη γλώσσα...
(να χαρίσω βιβλίο που δεν το 'χω διπλό; Ποτέ των ποτών.. άλλωστε δεν δανείζω ποτέ... Αν ωστόσο δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, γιατί έχω καλή ανατροφή, πάω στα κρυφά να το αγοράσω ξανά και μετά το δανείζω χωρίς φόβο. Έτσι κι αλλιώς σπάνια επιστρέφονται τα δανεισμένα βιβλία...)

Lapsus digiti είπε...

Ναυτίλε, πριν από καιρό προσφερθήκατε να συναντηθούμε για να φωτοτυπήσω "Το φρικτό κυκεώνα της οδού Μερουλάνα", και ήρθε η ώρα να σας το ανταποδώσω. Αν εσείς ή τα λαγωνικά σας δεν καταφέρετε να βρείτε τα διηγήματα του Ουρουγουανού σε παλαιοβιλιοπωλεία του κέντρου, το αντίτυπό μου τίθεται στη διάθεσή σας για μία φωτοκόπια.

ΥΓ. http://www.youtube.com/watch?v=ssFfctsevIg

ναυτίλος είπε...

Το λινκ τέλειο! Ευχαριστώ!
Και κυρίως σας ευχαριστώ για την προσφορά σας. Δεκτή! Αν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη δεν καταφέρω να το βρω, θα επικοινωνήσω μαζί σας. Φαντάζομαι μέσω σχολίων...

Lapsus digiti είπε...

Μέσω σχολίων, μέσω μέιλ. Μέχρι τότε οψόμεθα. Εγώ το έχω υπ' όψιν μου και θα επανέλθω από Σεπτέμβρη για να μου πείτε τα αποτελέσματα της βιβλιοθηρίας. Ελπίζω να σταθείτε τυχερός.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ είπε...

Ναυτίλε,
κάτι για να ζηλέψεις εδώ:
http://spirospv.blogspot.gr/2013/08/blog-post_16.html

ναυτίλος είπε...

Lapsus, βοήθεια! Μια βδομάδα ψάχνω και δεν κατάφερα να βρω με τίποτα το βιβλίο του Ερνάντες...