Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Μανόλης ΑναγνωστάκηςΑΦΙΕΡΩΣΗ


Για τους ερωτευμένους που παντρεύτηκαν

Για το σπίτι που χτίστηκε

Για τα παιδάκια που μεγάλωσαν

Για τα πλοία που άραξαν

Για τη μάχη που κερδήθηκε

Για τον άσωτο που επέστρεψε


Για όλα όσα τέλειωσαν χωρίς ελπίδα πια .


Σημείωση:Ο πρώτος πίνακας είναι έργο του Μανέ (Le balcon ,1868) εμπνευσμένος πιθανότατα από ένα έργο του Γκόγια (Las majas en el balcon , 1812) και ο δεύτερος είναι του Μαγκρίτ (Le balcon de Manet , 1950) .

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

...και για όσα ξαναρχίζουν, ίσως πάλι χωρίς ελπίδα...

Να 'σαι πάντα καλά, ναυτίλε.

Pellegrina είπε...

Το "για τη μάχη που κερδήθηκε", το προσέξατε;;

Ο Αναγνωστάκης θα ήταν πολύ καλός πεζογράφος. Του λείπει ο "λυρισμός" (ως καλό το λεώ), εχει πολύ γερή συναίσθηση των αντιφάσεων και της διαλεκτικής τους, έχει πλατύ ορίζοντα και συγκρατημένα τρυφερή διάθεση προς τους ανθρώπους, έχει αρχιτεκτονική, έχει άποψη, μερικές φορές επική διάθεση, ολόκληρη πινακοθήκη προσώπων, έχει... Μάλλον δεν θέλησε ή δεν είχε το χρόνο, ποιος ξέρει...

Utopia είπε...

...μες στο κελί μου,
άγγελοι μπαίνουν σιωπηλοί
ήρθε το τέλος
δεν ήρθε ακόμα η αρχή...

τραγουδάει ο Μίκης Θεοδωράκης στην Αρκούδα!
Σήμερα το άκουσα και το θυμήθηκα!
Να΄σαι καλά,ναυτίλε...με τον Μαγκρίτ και τον Αναγνωστάκη σου!

κοπρόγατα είπε...

σκληρό..

ερμία είπε...

ο Αναγνωστάκης ήταν κυριολεκτικά σύντροφος τών φοιτητικών μου χρόνων.
"κάθε πρωί
καταργούμε τα όνειρα
χτίζουμε με περίσκεψη τα λόγια
τα ρούχα μας είναι μια φωλιά από σίδερο /.. "
το θυμάμαι γιατί το έγραφα σε κάθε βιβλίο μου :-)
έδεσες υπέροχα τους δυό ζωγράφους με τον ποιητή απο τρείς διαφορετικές εποχές..
:-)

ναυτίλος είπε...

Προς pellegrina ... δεν νομίζω ότι το "κερδήθηκε" του ξέφυγε , πιστεύω ότι ήταν συνειδητή επιλογή (θα μπορούσε αν ήθελε να πει κάτι άλλο όπως "για το στόχο που επιτεύχθηκε" , αλλά θα ήταν το ίδιο ;).Έχω προσέξει ότι ο Μ.Α. χρησιμοποιούσε σε αρκετά ποιήματά του κάποιους τύπους ακραίους και όχι ιδιαίτερα ποιητικούς πάντα όμως συνειδητά . Η συγκεκριμένη επιλογή φορτίζει διαφορετικά τη λέξη δίνοντάς άλλες σημασίες στο ποίημα ή τονίζοντας τις ήδη υπάρχουσες ... Για μένα υποδηλώνει ένα σαρκασμό που έτσι κι αλλιώς υπάρχει στο ποίημα αλλά με αυτή τη λέξη τον αυξάνει.

ναυτίλος είπε...

Προς Δημήτρη , utopia ...χαίρομαι που σας άρεσε . Καλό βράδυ .
Μόλις γύρισα από το σινεμά όπου είδα μια καταπληκτική ταινία τον Κονφορμιστή του Μπερτολούτσι .Σας στο συνιστώ ανεπιφύλακτα.

ναυτίλος είπε...

Προς κοπρόγατα ...πολύ σκληρό ... , ειδικά όταν νιώθω ότι είναι εξαιρετικά αφιερωμένο και σε μένα .Γι' αυτό άλλωστε το επέλεξα ,πολλά χρόνια τώρα με στοίχειωνε ...

Pellegrina είπε...

καλα, μα από πού το έβγαλες ότι εννοούσα πως του ξέφυγε; Το εντελώς αντίθετο εννοούσα, πόσο ενδιαφέρον νόημα είναι!

ναυτίλος είπε...

Προς pellegrina ...παρεξήγηση προφανώς . Βλέπεις έχει τρομάξει το μάτι μου με σένα και τα σχόλιά σου και κάθε φορά παίρνω στάση άμυνας (μη νομίζεις ότι έχω ξεχάσει τον Πεσσόα -πράγματι το σχόλιό σου με είχε προβληματίσει πολύ-κι αυτό που σου οφείλω αλλά ακόμα ψάχνω καθώς η ανάγνωσή του είναι σε εξέλιξη...).
Ωστόσο χάρη στην παρεξήγηση αυτή μου δόθηκε η ευκαιρία να "ψάξω" περισσότερο τον Αναγνωστάκη και ιδιαίτερα το λεξιλόγιό του ανακαλύπτοντας κάποια ποιήματα που μου είχαν διαφύγει στην πρώτη ανάγνωση .

ναυτίλος είπε...

Προς ερμία ... Δεν ξέρω πώς τα έχεις καταφέρει αλλά κάθε φορά που επιλέγω πίνακες για τις αναρτήσεις μου εσένα έχω στο μυαλό μου . Άλλωστε πολλούς ζωγράφους τους γνώρισα μέσω του δικού σου blog .

Pellegrina είπε...

Εγωωω τα κάνω όλα αυτά;;!!:)

Μια χαρα ειναι ο Πεσόα και μου αρέσει φυσικά ως συγγραφέας. Η αντίρρησή μου ήταν συναισθηματική -όλο μιλάει για τον εαυτό του-, δεν ειχε καμια σχεση με "κριτική".
Όσο για το ψάξιμο που "μου οφείλεις" (ωραίες οφειλές αυτές, όχι σαν των τραπεζικών δανείων!) ελπίζω να αποβαίνει ποικιλοτρόπως παραγωγικό!

Ανώνυμος είπε...

"Για όλα όσα τέλειωσαν χωρίς ελπίδα" .Τέλειο...!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

情趣用品,情趣,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風