Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Αναγνώσματα του 2015 - 3

Ξένη λογοτεχνία - Πεζογραφία

iii) Tα "καλά"...

1. Xαβιέρ Θέρκας: Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας (16/20)
Εκδ. Πατάκης, μτφ. Ελισώ Λογοθέτη.
Ένα αξιόλογο μυθιστόρημα για τον Εμφύλιο της Ισπανίας: Ο οπαδός του Φράνκο, Ραφαέλ Σάντσεθ Μάθας οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα μαζί με άλλους ογδόντα αιχμαλώτους, αλλά κατάφερε να αποδράσει στο γειτονικό δάσος και να κρυφτεί μέσα στη βροχή. Ένας από τους στρατιώτες που τον έψαχνε, τον βρήκε αλλά, προς μεγάλη του έκπληξη, τον αφήνει να ξεφύγει. Τώρα, ο συγγραφέας συναρμολογεί τα κομμάτια αυτής της ιστορίας η οποία είναι γεμάτη από αντιφάσεις και αινιγματικούς χαρακτήρες... Εντυπωσιάζει ο τρόπος που επιλέγει ο Θέρκας για να μας μιλήσει για τον πόλεμο που συγκλόνισε τη χώρα του. Πρόκειται για ένα μείγμα έρευνας και μυθοπλασίας. Χρησιμοποιεί πρόσωπα παρμένα από την ιστορία αλλά και πρόσωπα πλασμένα από τη φαντασία του. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον τρόπο που εξελίσσεται η ιστορία του, δηλαδή σαν να πρόκειται για αστυνομικό μυθιστόρημα, μας δίνουν ένα καλογραμμένο έργο. Να σημειώσω ότι ευτύχησε και στην κινηματογραφική του μεταφορά από τον Νταβίντ Τρουέμπα.
 



2. Ίταλο Σβέβο: Σύντομο αισθηματικό ταξίδι (16/20)
Εκδ. Κασταλία, μτφ. Μαρία Σπυριδοπούλου.
Μια ημιτελής νουβέλα για τους λάτρεις του Τεργεστίνου συγγραφέα. Θα παραθέσω κάτι που έγραψε ο Σβέβο για τον Φρόυντ, που σημειωτέον ήταν σύγχρονός του: "Διάβασα κάτι του Φρόυντ με δυσκολία και αντιπάθεια... Η ψυχανάλυση δεν με ενδιέφερε ως θεραπεία. Εγώ ήμουν υγιής ή αν μη τι άλλο αγαπούσα ιδιαίτερα την αρρώστια μου (αν την έχω), ώστε να θέλω να τη διαφυλάξω, από απόλυτη αυτοάμυνα".

3. Ζωρζ Σιμενόν: Οι άγνωστοι μέσα στο σπίτι (16/20)
Εκδ. Άγρα, μτφ. Αργυρώ Μακάρωφ.
Ένας καλογραμμένος σιμενόν: Ένα μυστήριο που ξεκινά με έναν φόνο και μια ολόκληρη πόλη καθωσπρέπει ανθρώπων αναμένει. Μια μικρή κοινωνία επιφυλακτικών και τρομαγμένων ανθρώπων που είναι έτοιμη να κατηγορήσει αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει...

 
 
4. Πέδρο Αντόνιο δε Αλαρκόν: Το καρφί (15/20)
Εκδ. Των Συναδέλφων, μτφ. Κρίτων Ηλιόπουλος.
Ένα μικρό αλλά απολαυστικό βιβλίο, γραμμένο από έναν εκπρόσωπο του ισπανικού ρεαλισμού, τον Αλαρκόν (1833-1891)
 
 
 
 
5. Τάρικ Άλι: Στον ίσκιο της ροδιάς (15/20)
Εκδ. Άγρα, μτφ. Παλμύρα Ισμυρίδου.
Ένα από τα 5 βιβλία της πενταλογίας του Ισλάμ, που έγραψε ο Βρετανός, πακιστανικής καταγωγής, συγγραφέας, Τάρικ Άλι: Η οικογένεια των Μπανού-Χουντάιλ, Μαυριτανοί, αποδεκατίζεται μετά την πτώση της Γρανάδας και την «ανακατάκτηση» από τους Ισπανούς. Η οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει ωστόσο, πολεμώντας στα χρόνια της Ιεράς Εξέτασης και της βασίλισσας Ισαβέλλας. Η καταστροφή ενός ολόκληρου κόσμου, των πνευματικών, θρησκευτικών και γλωσσικών ελευθεριών του είναι ωστόσο αναπότρεπτη...  Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα γραμμένο με τον "αραβικό" τρόπο και κατάλληλο γι' αυτούς που θα ταξιδέψουν στην Ανδαλουσία και ιδιαίτερα στη Γρανάδα.
H υπέροχη φωτογραφία είναι δανεισμένη από το ιστολόγιο του Lou Read...
 
 
 
 
6. Ίταλο Σβέβο: Ο φόνος της οδού Μπελπότζο.(15/20)
Εκδ. Αστάρτη, μτφ. Παναγιώτης Σκόνδρας.
Περιέχει τρία διηγήματα. Το 2015 ήταν για μένα η χρονιά του Σβέβο!
 
 
iv) Τα "ενδιαφέροντα"...
 
 
1. Λευκάδιος Χερν: Ο ονειροφάγος (14/20)
Εκδ. Άγρα, μτφ. Αλόη Σιδέρη
Μια ενδιαφέρουσα ιστορία του Χερν στον Άτακτο λαγό της Άγρας.
 
 
 
2. Στέφαν Τσβάιχ: Το γράμμα μιας άγνωστης (14/20)
Εκδ. Ροές, μτφ. Τατιάνα Λιάνη
Μια δημοφιλής και καλογραμμένη νουβέλα του Αυστριακού συγγραφέα που όμως έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικία της...
 
 
 
 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκλεισε το blog?

Ανώνυμος είπε...

Τι εγινε με το μπλογκ? Περιμενουμε καθε χρονο τα βιβλια που διαβασατε.