Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Αναστοχασμοί και σχόλια




Ο Γκαίτε συνήθιζε να λέει πως "όλα τα σημαντικά πράγματα οι άνθρωποι τα έχουν στοχαστεί. Αυτό που πρέπει κανείς μόνο να προσπαθήσει είναι να τα στοχαστεί πάλι από την αρχή".
Συνήθως τα κυριακάτικα πρωινά είναι αφιερωμένα στην ποίηση και θα τολμούσα να τα αποκαλέσω "ποιητικά". Το σημερινό όμως είναι αφιερωμένο στον στοχασμό ή μάλλον... στον αναστοχασμό, παρέα με το θαυμάσιο βιβλιαράκι του Σπύρου Τσακνιά. Βέβαια το πρωινό κατάφερε να γίνει αναστοχαστικό αφού διέφυγε τον κίνδυνο να γίνει... μουσειακό, καθώς, για μια ακόμη φορά, η Χρυσάνθη επέμενε να πάμε σε κάποιο μουσείο.
Ας ξαναγυρίσουμε στον Τσακνιά και στους αγαπημένους Αναστοχασμούς του:
"Ανεβαίνουμε, ανεβαίνουμε, κι όταν φθάσουμε στην κορυφή, ατενίζουμε μιαν άβυσσο", γράφει ο Πόρτσια. Πολλοί θα ήταν διατεθειμένοι και να πέσουν ακόμη στην άβυσσο, αρκεί να φθάσουν στην κορυφή.
"'Ολοι διαθέτουμε αρκετή δύναμη", λέει ο Λαροσφουκώ, "για να αντέχουμε τα βάσανα των άλλων". Εξυπακούεται, φυσικά, πως είμαστε αρκετά αδύναμοι για να αντέξουμε την επιτυχία ή την ευτυχία τους.
"Δυστυχώς η αλήθεια δεν είναι πάντοτε αληθοφανής". λέει ένας ήρωας του Μαλέρμπα. Δυστυχώς ούτε το ψεύδος είναι πάντοτε ψευδοφανές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: