Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Η δεύτερη ευκαιρία



"Η δεύτερη ευκαιρία" (The Middle Years), του Χένρυ Τζέιμς, εκδ. Μελάνι σε μετάφραση Καρολίνας Μέρμηγκα.
Ένα ιδιόμορφο διήγημα του Τζέιμς και ως συνήθως χρειάζεται μια δεύτερη ανάγνωση για να αποκαλύψει αυτά που κρύβει. Και βέβαια αξίζει τον κόπο γιατί μόνον έτσι διαπιστώνεις τον πλούτο του. Για άλλη μια φορά σαρκάζει έναν συγγραφέα. Ο Ντένκομπ αυτοοικτίρεται γιατί πιστεύει, στα τελευταία του χρόνια, ότι δεν έχει δώσει στην Τέχνη όσα μπορούσε και απαιτεί μια δεύτερη ευκαιρία. 
"Γιατί όντως είναι είναι να έχεις δοκιμαστεί, να έχεις αποκτήσει μια κάποια φήμη και να έχεις ασκήσει μια κάποια μαγεία. Το θέμα είναι να έχεις κάνει κάποιον να νοιάζεται..."
"Αυτό που οι άνθρωποι "μπορούσαν να είχαν κάνει" είναι κατά κύριο λόγο αυτό που έχουν πράγματι κάνει"
"Μια δεύτερη ευκαιρία -αυτή είναι η αυταπάτη. Δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει άλλη από την πρώτη. Δουλεύουμε στα σκοτεινά - κάνουμε ό,τι μπορούμε, δίνουμε ό,τι έχουμε. Οι αμφιβολίες είναι το πάθος μας και το πάθος μας είναι το έργο μας. Τα υπόλοιπα είναι η τρέλα της τέχνης"
Τελειώνοντας να σημειώσω ότι πρόκειται για μια έξοχη έκδοση με ένα πανέμορφο εξώφυλλο από παλιά καρτποστάλ του Μπόρνμουθ, στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία. Επίσης, συνοδεύεται από ένα εξαιρετικό επίμετρο της μεταφράστριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: