Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Ο δήμαρχος του Κάστερμπριτζ

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, θαυμάσια μεταφρασμένο από την Τόνια Κοβαλένκο!
Ο Χέντσαρντ είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Φτιαγμένος από τα ίδια καλούπια με τους σαιξπηρικούς ήρωες είναι ένας άνθρωπος με χαρακτήρα! Άλλωστε αυτός είναι ο υπό-τίτλος του μυθιστορήματος: "Η ζωή και ο θάνατος ενός ανθρώπου με χαρακτήρα". Ο Δήμαρχος του Κάστερμπριτζ δεν είναι κυνηγημένος από κάποιο πεπρωμένο. Είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας του που τον οδηγεί στον κολοφώνα της δόξας και στη συνέχεια τον συντρίβει.
Αν ψάξει κανείς να βρει ψεγάδια στη δημιουργία του Τόμας Χάρντι, δεν θα δυσκολευτεί. Αρκετές συμπτώσεις, κάποιες σκηνές ακατέργαστες και κάμποσες αναληθοφάνειες, αλλά όλα αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην τέχνη του. Έχει δημιουργήσει τη μικρή πόλη του Κάστερμπριτζ τόσο έξοχα που είχα την αίσθηση ότι ζούσα εκεί για χρόνια ενώ οι χαρακτήρες του είναι σκιαγραφημένοι με μαστοριά μοναδική. Η ίδια η ιστορία είναι συναρπαστική με σκηνές μεγάλης ομορφιάς, όπως η πώληση της γυναίκας και της κόρης στην παράγκα με την τραχανόσουπα και το ρούμι, ο Χέντσαρντ που βλέπει το ίδιο του το πτώμα να παρασέρνεται από το ρέμα ή ο "χορός" των λαϊκών τύπων του Κάστερμπριτζ, που σχολιάζουν κουτσομπολεύοντας τα τεκταινόμενα στην πόλη και ενίοτε με τις πράξεις τους δρουν ως καταλύτες στην εξέλιξη της δράσης με αποκορύφωμα την παράτα διαπόμπευσης...
Η έκδοση είναι ένα κόσμημα, όπως όλα της σειράς Orbis Literae. Με διαφωτιστικές εισαγωγές και επίμετρα, ένα όμορφο και απόλυτα ταιριαστό πίνακα για εξώφυλλο και, όπως πάντα, τη χαρακτηριστική ράχη των εκδόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: