Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Μυθολογία

 


Μυθολογία (12 αλληλένδετα αφηγήματα) του Νίκου Μπακόλα.
Η Μυθολογία είναι ένα διαμάντι της ελληνικής πεζογραφίας, που μάλλον δεν έχει λάβει την προσοχή που του αξίζει από τους αναγνώστες. Τα αλληλένδετα αφηγήματα συνθέτουν μια οικογενειακή saga: H ιστορία του Νικόλα, που φτάνει στη τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη το 1880 και προσπαθεί να βρει την τύχη του. Κάνει εμπόριο, δημιουργεί μια αξιοσημείωτη περιουσία για τον εαυτό του και την οικογένειά του, για να ακολουθήσει η αναπόφευκτη συντριβή... Η αφήγηση σταματά κάπου στα 1920.
Η γραφή του Μπακόλα εδώ, σε σχέση με εκείνη του Κήπου των πριγκίπων, γίνεται πιο παραδοσιακή και ο ρυθμός της πρόζας του συναρπαστικός. Οι φράσεις, η στίξη, η σύνδεση των προτάσεών του, δημιουργούν έναν μουσικό ρυθμό και κάνουν αυτό το βιβλιαράκι των 80 σελίδων κάτι το μοναδικό. Διάβασα και ξαναδιάβασα το μυθιστόρημα απαγγέλοντάς το για να το απολαύσω περισσότερο.
Στη Μυθολογία συμπλέκεται και πάλι η ατομική μοίρα με την ανθρώπινη. Η ιστορία του τόπου με την ιστορία των ηρώων της. Η προσωπική περιπέτεια με τα ιστορικά γεγονότα που βαραίνουν πάνω της. Όλα αυτά όμως έντεχνα ενορχηστρωμένα.
Το βιβλίο που διάβασα είναι η πρώτη έκδοση του 1977 (Εξάντας) και δεν θα έλεγα ότι είναι αντάξια ενός τέτοιου μυθιστορήματος. Η επόμενη έκδοση είναι του 1986, από Παρατηρητή, που πιθανόν να είναι και αυτή εξαντλημένη. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν ένα τόσο έξοχο λογοτεχνικό έργο να έχει διαφύγει την προσοχή των εκδοτών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: