Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Άλεφ (Το σπίτι του Αστερίου)

 "Η δε Πασιφάη Αστέριον εγέννησε".

(Απολλόδωρος)
"Ξέρω πως με λένε φαντασμένο, ίσως και μισάνθρωπο, ίσως και τρελό. Οι κατηγορίες αυτές (που θα τις τιμωρήσω όταν έρθει η ώρα) είναι γελοίες. Μπορεί να είναι αλήθεια ότι δεν βγαίνω από το σπίτι, αλλά αλήθεια είναι και ότι οι πόρτες του (άπειρες τον αριθμό) είναι ανοιχτές μέρα και νύχτα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Όποιος θέλει, μπαίνει. Δε θα βρει εδώ γυναικείες πομπές, ούτε τις αλλόκοτες τελετουργίες των ανακτόρων, αλλά γαλήνη και απομόνωση. Θα βρει ακόμα κι ένα σπίτι που είναι μοναδικό σ' όλη τη Γη... Ακόμα και οι συκοφάντες μου παραδέχονται πως σ' ολόκληρο το σπίτι δεν υπάρχει ούτε ένα έπιπλο. Άλλη γελοιότητα είναι το ότι τάχα εγώ, ο Αστέριος, είμαι φυλακισμένος. Να το ξαναπώ ότι δεν υπάρχει ούτε μία κλειδωμένη πόρτα; Να προσθέσω ότι δεν υπάρχει ούτε μία κλειδωνιά;"
(Μπόρχες: Από "Το σπίτι του Αστερίου" σε μετάφραση Α. Κυριακίδη)
"Χρωστώ το Σπίτι του Αστερίου και το χαρακτήρα του δυστυχισμένου κεντρικού του ήρωα, σ' έναν πίνακα του Ουώτς, έργο του 1896".
Το έργο του Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς, με τίτλο "Ο Μινώταυρος", βρίσκεται στο τραπέζι μου αλλά και στο Λονδίνο, στην Πινακοθήκη Τέιτ.
Στα αριστερά, το σκίτσο που συνόδευε την πρώτη δημοσίευση του διηγήματος, το 1947, στο περιοδικό Los Anales de Buenos Aires, τεύχος 15-16. Ο Μπόρχες αφηγείται πως το έγραψε σε μία μόνο μέρα γιατί έπρεπε επειγόντως να γεμίσει τρεις κενές σελίδες του περιοδικού, του οποίου ήταν διευθυντής. Στις δύο σελίδες μπήκε το διήγημα και στην τρίτη, συνεννοήθηκε με την κόμισσα Wrede, που ήταν υπεύθυνη της εικονογράφησης του περιοδικού, να βάλει ένα σκίτσο: "...έκανε στα γρήγορα μια ωραία ζωγραφιά στην οποία δεν βλέπουμε τον Μινώταυρο αλλά όπου μπορούμε να τον μαντέψουμε. Ήταν σκόπιμα λίγο σκοτεινό αλλά φαινόταν ο Θησέας, ένας Έλληνας πολεμιστής, και διακρινόταν λίγο πολύ ο λαβύρινθος, το παλάτι της Κνωσού. Ήταν το μόνο κάπως βιαστικό μου διήγημα"
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
Chryssanthie Polyzou, Nelly Seliniadou και 96 ακόμη
5 σχόλια
1 κοινοποίηση
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: