Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Προοίμιο στο Σύνταγμα των ΗΠΑ

 


Πρόσφατα παρέλαβα ένα καθυστερημένο χριστουγεννιάτικο δωράκι από Αμερική. Ένας όμορφος φάκελος από Arion Press, που περιείχε το προοίμιο στο Σύνταγμα των Η.Π.Α. Αποτελείται από 52 λέξεις και συντάχθηκε το 1787. Αξίζει μια προσεκτική ανάγνωση.
"We the people", ούτε κάποιος Θεός ούτε κάποιος μονάρχης αλλά εμείς.
"a more perfect union", όχι κάτι απόλυτα τέλειο ούτε κάποιον επί γης παράδεισο, αλλά το κατά δύναμιν.
"secure the blessings of liberty to ourselves and our posterity", η δημοκρατία που δημιουργούμε δεν θα είναι μόνο για μας αλλά θα προσπαθήσουμε να την εξασφαλίσουμε και για τις επόμενες γενιές. Η δημοκρατία είναι μια συνεχής πορεία. Ποτέ δεν κατακτάται αλλά συνεχώς προσεγγίζεται και μαζί της και η ευημερία (welfare) των ανθρώπων.
Όλα αυτά, βέβαια, μπορεί σε πολλούς να ακούγονται αφελή και κοινότοπα. Έχουν γραφτεί αμέτρητες αναλύσεις γι' αυτές τις 52 λέξεις, όπως και για ένα σωρό άλλα εμβληματικά κείμενα του ανθρώπινου πολιτισμού. Συνήθως, όμως, αυτό που θέλουν να πουν είναι κάτι απλό και ουσιώδες.
Λένε πως τον 1ο αιώνα μ.Χ πλησίασε, μπροστά στους φίλους του, τον λόγιο ραβίνο Χιλέλ, ένας τύπος πλακατζής και του ζήτησε να του εξηγήσει όλη την Τορά, μέσα σε τόσο λίγο χρόνο όσο ένας άνθρωπος μπορεί να στέκεται στο ένα του πόδι. Και αμέσως στάθηκε στο ένα του πόδι και περίμενε. Ο ραβίνος του απάντησε ψύχραιμα: "Μην κάνεις ποτέ στον πλησίον σου, αυτό που είναι απεχθές σε σένα. Αυτό λέει όλη η Τορά. Τα υπόλοιπα είναι σχόλια σ' αυτό. Πήγαινε λοιπόν και μελέτησε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: