Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

5 σχόλια πάνω στην επικαιρότητα





Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ΑΡΚΕΤΑ




"Υπάρχει μια μαζική προπαγάνδα που ωθεί τον καθένα στην κατανάλωση , η οποία είναι ιδανική για τα κέρδη και το πολιτικό κατεστημένο . Η δική μας κοινωνία μπορεί να μην ελέγχεται με το στρατό , αλλά αποπροσανατολίζεται με την κατανάλωση".
Νόαμ Τσόμσκι


"Θα έπρεπε να θέλουμε μια κοινωνία όπου η οικονομία θα έχει γίνει απλό μέσο του ανθρώπινου βίου και όχι ύστατος σκοπός ... Θα έπρεπε οι άνθρωποι των πλουσίων χωρών να δεχτούν ένα αξιοπρεπές αλλά λιτό βιοτικό επίπεδο . Να παραιτηθούν από την ιδέα ότι ο κεντρικός στόχος της ζωής τους είναι να αυξάνεται η κατανάλωσή τους κάθε χρόνο . Για να το δεχτούν αυτό , θα έπρεπε κάτι άλλο να δίνει νόημα στη ζωή τους . Αυτό το άλλο είναι η ανάπτυξη των ανθρώπων , αντί για την ανάπτυξη των σκουπιδοπροϊόντων".
Κορνήλιος Καστοριάδης


"Επειδή δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα στα οποία μπορούμε να ακουμπήσουμε τις ελπίδες μας για έναν καλύτερο κόσμο και επειδή όλα τα άλλα δείχνουν να αποτυγχάνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο , οφείλουμε να υποστηρίξουμε ότι η λογοτεχνία είναι η μόνη μορφή ηθικής ασφάλειας που διαθέτει μια κοινωνία , ότι είναι το μόνιμο αντίδοτο στη λογική του αλληλοσπαραγμού , ότι παρέχει το καλύτερο επιχείρημα ενάντια σε κάθε είδος μαζικής ισοπεδωτικής λύσης . Αν μη τι άλλο , γιατί η ανθρώπινη ποικιλία αποτελεί το κατεξοχήν υλικό της λογοτεχνίας και το λόγο της ύπαρξής της ..."
Γιόζεφ Μπρόντσκι





Σημείωση: Το "ο σώζων εαυτόν ..." είναι τίτλος ενός ποιήματος του Βασίλη Καραβίτη από τη συλλογή "Λυπομανία" , εκδ. Στιγμή .

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική η επιλογή των κειμένων και σημαντικότατη η αναφορά στο ρόλο της λογοτεχνίας σε "αδιέξοδα" που απλά προσυπογράφουν την εποχή.Να τολμήσω να συμπληρώσω "παραφράζοντας" το Σεφέρη, "οι ποιητές τ ώ ρ α χρειάζονται .σ' ένα μικρόψυχο καιρό".Μπράβο και πάλι!

Ανώνυμος είπε...

Φοβερή ανάρτηση!Ιδιαίτερα το τελευταίο σχόλιο,είναι υπέροχο...Καλό σας βράδυ.

Πόλυ Χατζημανωλάκη είπε...

Αν γιορτάζει η μια κτήτωρ, τις ευχές μου.

Όλα τα σχόλια είναι εξαιρετικά αλλά στου κουφού την πόρτα...

Το τελευταίο όμως, είναι παντός καιρού.

Νάστε καλά.

kioy είπε...

Καλησπέρα... Το ότι με εκφράζουν οι επιλογές σου απόλυτα δε μπορώ να στο κρύψω!

Ειδικά τα 2 πρώτα αποσπάσματα... Ο άνθρωπος σήμερα είναι ένας μανιακός καταναλωτής. Γιατί τους συμφέρει... Έτσι μας αποπροσανατολίζουν. Έτσι μας απωθούν απ' το να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου... Σε καθεστώτα ποίκιλις πνευματικής παρακμής.

Και έρχονται όλα τα υλικά επιτεύγματα να γιγαντιώσουν το κενό. Χωρίς παιδεία ποιο υλικό επίτευγμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις με φρόνηση; Και ο άνθρωπος εγκλωβίζεται πίσω απ' τα σίδερα της καταναλωτικής μανίας του σε μια έκφυλη ψευδαίσθηση ευτυχίας!

ds είπε...

"Θα έπρεπε οι άνθρωποι των πλουσίων χωρών να δεχτούν ένα αξιοπρεπές αλλά λιτό βιοτικό επίπεδο."

Πιστεύω ότι πλούσιες χώρες με υψηλά μορφωτικά επίπεδα και καλή εκπαίδευση θέτουν το τέλειο παράδειγμα: ναι μεν είναι πλούσιες, αλλά τηρούν ένα "αξιοπρεπές και λιτό βιοτικό επίπεδο", επενδύοντας περισσότερο στον άνθρωπο και όχι στην ανάπτυξη "σκουπιδοπροιόντων". Που αναφέρομαι: Σουηδία, Νορβηγία. Οι εξαιρέσεις στον κανόνα και οι πλούσιες χώρες-πρότυπα.

ναυτίλος είπε...

Προς νυχτερινό ... για πολλούς η τέχνη (κι όχι μόνο η λογοτεχνία) είναι ένα "καταφύγιο". Πάντα θα χρειάζονται οι "ποιητές".

ναυτίλος είπε...

Προς κωνσταντίνα ... χαίρομαι που σου άρεσε , καλή σου μέρα ...

ναυτίλος είπε...

Προς πόλυ χατζημανωλάκη ... ευχαριστούμε για τις ευχές ... χαίρομαι που σας άρεσαν.

ναυτίλος είπε...

Προς kioy ... έχεις δίκιο , σ'ευχαριστώ για το συμπλήρωμα ...

ναυτίλος είπε...

Προς dynx... πιθανόν να έχεις δίκιο . Δεν ξέρω βέβαια έως ποιο βαθμό . Ίσως να πρέπει να έχει ζήσει κάποιος σε αυτές τις χώρες για να μπορεί να πει με βεβαιότητα .