Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Απ' το σεντούκι του Ναυτίλου

Α. Νέοι θησαυροί







Τα εικονιζόμενα βιβλία έχουν τους εξής αναλυτικούς τίτλους:

1. "Αριάδνη". Μια εξαντλητική ανάγνωση ενός ερωτικού ποιήματος του Γ. Σεφέρη.


2. "Το Ραμαζάνι". Κείμενο & μετάφραση του κεφαλαίου XVII από τον "Μόμπι-Ντικ" του Μέλβιλ με επίμετρο τη μελέτη: Η "αληθινή θρησκεία" του Κουίκουεγκ.


3. "Ο ημίθεος Τάτζι". Μια σχολαστική έρευνα σε ένα επεισόδιο από το "Μάρντι" του Μέλβιλ.

Και τα τρία βιβλία είναι φτιαγμένα στο χέρι με πολύ μεράκι από τον Α. Κ. Χριστοδούλου στο ερασιτεχνικό τυπογραφείο & βιβλιοδετείο του: "Σύρτις", στο Βόλο. Ο ίδιος έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όλα τα τυπογραφικά στοιχεία και κοσμήματα. Κυκλοφορούν εκτός εμπορίου σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Τα συγκεκριμένα είχαν τον αριθμό 7. Δυστυχώς η παραπάνω εικόνα δεν μπορεί να αποδώσει ούτε στο ελάχιστο την αισθητική απόλαυση που ένιωσα όταν τα ξεφύλλιζα κι ακόμη περισσότερο όταν άρχισα να διαβάζω το δεύτερο απ' αυτά.























Ο Χριστοδούλου είναι για μένα, άδικα θα έλεγα, ταυτισμένος με τον Χέρμαν Μέλβιλ. Και λέω άδικα γιατί εκτός από μανιώδης μεταφραστής και μελετητής του Αμερικανού συγγραφέα έχει γράψει θαυμάσιες νουβέλες, ποιήματα αλλά και μελέτες για το έργο του Σεφέρη. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε μια συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του από τις εκδόσεις "Τυπωθήτω". Από τα "αυτιά" αυτής της έκδοσης πληροφορήθηκα την ύπαρξη των βιβλίων της "Σύρτεως" και καθώς αναγραφόταν και το e-mail του συγγραφέα είχα τη χαρά όχι μόνο να επικοινωνήσω μαζί του αλλά και να τον γνωρίσω από κοντά στο Βόλο.


Ως τώρα "κυκλοφορούν" από τις εκδόσεις του τα παρακάτω βιβλία:
1. Ιστορίαι Ηροδότου (ποιήματα) 2. Το Δέντρο (ποιήματα) 3. Δίπτυχο (ποιήματα) 4. Βίοι παράλληλοι (ποιήματα) 5. Παραλλαγές (ποιήματα) 6. Φαίδρος (ποίημα) 7. Ο ημίθεος Τάτζι 8. Αριάδνη 9. Το Ραμαζάνι 10. Διοσημίες (ποιήματα) 11. Ο Πηγάδης (νουβέλα) 12. Ιστορία μιας Σφραγίδας (νουβέλα) 13. Αζόρ ο Σκύλος (νουβέλα) 14. Εικονογραφίες στον Μόμπι Ντίκ, Α 15. Πρότυπο Φυτοκομείο (διηγήματα) 16. Διομήδης Οντόπουλος ή Οντός (νουβέλα).






Θα κλείσω την ανάρτηση με ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του στην editio major του Μόμπι-Ντικ, όπου περιγράφει πολύ παραστατικά το πάθος του για μια εκφραστική τυπογραφία και την προσπάθειά του να την κατακτήσει:


"Πριν αρχίσω να γράφω το βιβλίο ετούτο, ήξερα πολύ καλά πως η παραδοσιακή τυπογραφία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις τυπογραφικές ανάγκες του βιβλίου και στο ιδιόμορφο γούστο που καλλιεργούσα, μαστορεύοντας σελίδες, κοσμήματα, βινιέτες και εξώφυλλα, εδώ και πολλά χρόνια. Η μόνη λύση ήταν ο πειραματισμός με τη νέα τεχνολογία -την ηλεκτρονική τυπογραφία. Άρχισα από το μηδέν. Έμαθα να κατασκευάζω πολυτονικές γραμματοσειρές, που ήταν ανύπαρκτες στην ελληνική αγορά και επινόησα έναν τρόπο να κατασκευάζω κοσμήματα, βινιέτες και ειδικά σύμβολα. Έναν ολόκληρο χρόνο διέθεσα για να "αναστήσω" όλες σχεδόν τις πολυτονικές γραμματοσειρές της μονοτυπίας, από μια δική μου οπτική ωστόσο -τρεις παραλλαγές των "απλών", δύο παραλλαγές των "λιψίας", τα πελασγικά, τα παλαιοελζεβίρ κ.ά. Το βιβλίο ετούτο λοιπόν έχει σχεδιαστεί, έχει στοιχειοθετηθεί με τις γραμματοσειρές μου και έχει σελιδοποιηθεί στον προσωπικό μου υπολογιστή, που χειρίστηκα ωστόσο όπως χειρίζονταν οι παλιοί τυπογράφοι το "μάρμαρο"."

4 σχόλια:

Sue G. είπε...

Γεμάτο θησαυρούς το σεντούκι σου, ναυτίλε! Δεν ήξερα για τις εκδόσεις του Α.Κ.Χ. ούτε και για το υπόλοιπο έργο του - δυστυχώς, γνωρίζω τον Α.Κ.Χ. μόνο από τον Μόμπυ Ντικ του (δεν είναι υπερβολή που την θεωρώ βιωματική μεταφράση που του ανήκει κατά ένα μεγάλο μέρος). Ο Α.Κ.Χ. είναι από τους πιο παραγνωρισμένους λόγιους μαζί με τον Στέφανο Σταμάτη - περιπτώσεις ανθρώπων κυριολεκτικά δωσμένων στην δημιουργία του λόγου και του βιβλίου....

ναυτίλος είπε...

Η ενότητα των αναρτήσεων με τίτλο "Απ' το σεντούκι..." έχει ακριβώς αυτόν το στόχο. Να κάνει γνωστό το έργο κάποιων όχι τόσο διάσημων δημιουργών αλλά και αυτό που εγώ ονομάζω "εκδοτικών θαυμάτων".
Ο Α.Κ.Χ είναι και ζωγράφος! Έχει εικονογραφήσει ένα μεγάλο μέρος του Μόμπι Ντικ...

dimitris είπε...

Είναι απίστευτο το μεράκι κάποιων ανθρώπων, ειδικά στη σημερινή ιντερνετική εποχή της ταχυπαραγωγής και ταχυκατανάλωσης.
Ο χρόνος, ο κόπος, η "ρομαντική" επιμονή, η μαστοριά, η εκούσια βραδυπορία της δημιουργίας....
Σ`ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

ναυτίλος είπε...

Δημήτρη, είναι κι αυτό ένα είδος αντίστασης...