Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Το καταφύγιο




Η βιβλιοθήκη του Ναυτίλου, εν μέσω εκλογών και άλλων βιβλικών καταστροφών, τελεί υπό μετακόμιση... Πώς μπορούν να χωρέσουν, εν πλήρει τάξει, πάνω από 10.000 βιβλία σε ένα αποθηκάκι 20 τετραγωνικών; Ιδού το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν άπαντες οι υποψήφιοι... βιβλιομανείς!





Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από τη βιβλιοθήκη του Holland House στο Λονδίνο, η οποία βομβαρδίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα το 1940. Παραδόξως, ενώ η οροφή καταστράφηκε ολοσχερώς, οι πλαϊνοί τοίχοι και τα ράφια με τα βιβλία παρέμειναν ανέπαφα δίνοντας τη δυνατότητα στους βιβλιόφιλους να περιφέρονται ανάμεσά τους, έστω και μετ' εμποδίων. Σύντομα η μετακόμιση μεγάλου μέρους της υπερμεγέθους βιβλιοθήκης εις λιλιπούτειον σπήλαιον θα ολοκληρωθεί (η διευθέτηση θα αργήσει καθώς πρόκειται για έργο εν προόδω) και ο Ναυτίλος θα επανέλθει στις αναγνωστικές του συνήθειες: Οι Κύκλωπες, το δωδέκατο κεφάλαιο του Οδυσσέα του Τζόυς.

8 σχόλια:

librarian είπε...

10.000 βιβλία; δικά σου; ζηλεύω! Μπράβο! Ακράδαντα πιστεύω ότι μπορούν να χωρέσουν σε 20 τμ.
Αποθηκάκι δεν θα το έλεγα, κανονικό σπίτι, το σπίτι μου φαντάσου...
και είμαστε δύο!
Μεταλλικές βιβλιοθήκες διπλών όψεων με μικρούς διαδρόμους ενδιάμεσα... τέλειο μου ακούγεται!
Και επιτέλους έμαθα γι' αυτή την εικόνα που χρησιμοποιώ χωρίς να γνωρίζω!
Καλή συνέχεια.

ναυτίλος είπε...

Αγαπητή librarian, σήμερα ολοκλήρωσα τη μεταφορά και αύριο θα μεταφερθούν και 5 μεταλλικές ντουλάπες. Το δωμάτιο (υπόγεια γκαρσονιερίτσα) αυτό το χρησιμοποιούσα ως φοιτητής και για καλή μου τύχη έχει και 2 μικρές βιβλιοθήκες. Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι η διευθέτηση των βιβλίων. Θα πρέπει να είναι τέτοια που θα μου δίνει τη δυνατότητα να βρίσκω εύκολα τα βιβλία που θέλω. Στο διαμέρισμα που κατοικώ δεν υπάρχει χώρος για περισσότερα από 4000 βιβλία, χώρος που εδώ και πολύ καιρό έχω εξαντλήσει.
Πάντως κατά τη μεταφορά μπορώ, για πρώτη φορά στη ζωή μου, να πω ότι μπούχτισα από βιβλία... έσκισα τις περίφημες λίστες μου και αποφάσισα να ελαττώσω κατά πολύ τις μελλοντικές μου αγορές. Κουράστηκα να ανακαλύπτω αδιάβαστα ή διαβασμένα βιβλία που με έκαναν να αναρωτιέμαι αν εγώ ήμουν πράγματι αυτός που τα πήρε. Φυσικά, δεν ήμουν εγώ αλλά κάποιος άλλος 20 ή και 25 χρόνια πιο νέος και ίσως πιο ανώριμος...

librarian είπε...

Πολύ όμορφη η όλη διαδικασία πάντως. Είμαι σίγουρη ότι ανάμεσα στα βιβλία υπάρχουν και κάποια που δε χρειάζεσαι πια. Είμαι υπέρ της δωρεάς σε βιβλιοθήκες. Είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα! Πολύ θα ήθελα να βοηθήσω... αν μπορώ...

ναυτίλος είπε...

Ευχαριστώ για την προσφορά. Εδώ και πολύ καιρό εμπλουτίζω με βιβλία την υποτυπώδη βιβλιοθήκη ενός σχολείου στην Καλλιθέα, όπου διδάσκει η Χρυσάνθη (που είναι και υπεύθυνη βιβλιοθήκης). Συνεπώς με αυτή την ευκαιρία πολλά βιβλία μου θα βρουν εκεί φιλόξενο χώρο.

Ανώνυμος είπε...

Περιμένουμε Ναυτίλε και μια φωτό της δικής σου βιβλιοθήκης, για να μας ανοίξει η ορεξη:)

ναυτίλος είπε...

Tο έχω υπόψη μου. Κάνα-δυο από το αποθηκάκι κι άλλες τόσες απ' το σπίτι μου.

Κατερίνα Μαλακατέ είπε...

Πάντως... δέχομαι κι εγώ δωρεές αν προσφέρεσαι. Αστειεύομαι φυσικά, αλλά ζηλεύω.

Sue G. είπε...

Πολλά καταφύγια, λοιπόν, κι όχι μόνο ένα...