Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Ακολουθεί βιβλιοφιλική διαφήμιση...





"Όπως όλοι οι βιβλιόφιλοι, ταξίδεψα κι εγώ στα νιάτα μου. Περιπλανήθηκα αναζητώντας ένα βιβλίο και ίσως τον κατάλογο των καταλόγων"

Μπόρχες




Σημειώσεις: Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο, η Βιβλιοθήκη του Ναυτίλου (Χαριλάου Τρικούπη 28). Το όνομά του είναι συμπτωματικά παρόμοιο με το όνομα του ιστολογίου μου.  Όποιος βρεθεί εκεί τα πρωινά του Σαββάτου, είναι πολύ πιθανό να με δει να ξεφυλλίζω βιβλία. Ως φοιτητής ξεκίνησα να παίρνω βιβλία από το Χνάρι, σε μια πάροδο της Ακαδημίας. Το πρώτο όμως βιβλιοπωλείο που με κέρδισε πραγματικά, ήταν η Πολιτεία (του Νίκου και της Νίκης), στις αρχές της δεκαετίας του '80, στη στοά της Όπερας. Τότε ήταν ακόμη λιλιπούτειο. Όταν όμως μεγάλωσε και πήγε στην Ασκληπειού (για να καταλήξει μέσα σε λίγα χρόνια να την καταλάβει σχεδόν ολόκληρη), κατέφυγα στη Δωδώνη. Ό,τι και να πω γι' αυτήν είναι λίγο. Συχνά χανόμουν μέσα της με τις ώρες ανακαλύπτοντας σπάνιους θησαυρούς. Εκεί είναι που ένιωσα για πρώτη φορά τι σημαίνει να είσαι βιβλιοπόντικας. Όταν έκλεισε ήταν σα να έμεινα άστεγος. Ευτυχώς, λίγους μήνες μετά ανακάλυψα το Ναυτίλο. Το ζητούμενο είναι πάντα το ίδιο: Αγάπη για το βιβλίο, γνώση, μεράκι και γενναίες εκπτώσεις. Ο Γιώργος, ο Κώστας και ο Μίμης είναι  πάντα πρόθυμοι να βρουν για χάρη μου και την πιο δυσεύρετη έκδοση. 

   

11 σχόλια:

Roadartist είπε...

Έχω περάσει αρκετές φορές απ' έξω, μα δεν έχω όμως περάσει το κατώφλι του.

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Τι μου θύμισες τώρα! Και γω Χνάρι με τη Μαρία, τη βραβευμένη τώρα πια μεταφράστρια. Κάπου έχω μάλιστα σελιδοδείχτες από το Χνάρι με τη Βιρτζίνια Γουλφ. Και Πολιτεία από το 1979 με τη Νίκη (αξιόλογη πεζογράφο) και το Νίκο.Παρέμεινα πιστός στην Πολιτεία , γιατί έχει ενημερωμένους πωλητές που διαβάζουν. Πηγαίνω και Ναυτίλο, επειδή πολλές φορές προβάλλουν ψαγμένα βιβλία του γούστου μου.Αλλά και Εστία, για το υπόγειό της. Στη Δωδώνη πήγαινα για θεατρικά κυρίως.

Ανώνυμος είπε...

Ο Τσάκαλος στο "Ναυτίλο" είναι η κατ' εξοχήν βιβλιο-φιλική μορφή της Αθήνας! Ακούω πως έχουν, όπως όλα σχεδόν τα βιβλιοπωλεία,προβλήματα λόγω της κρίσης. Ελπίζω ν' αντέξουν!

ο κυριος αμ είπε...

Τι όμορφο να "δένεσαι" ...

ναυτίλος είπε...

Kαι πού δεν υπάρχει κρίση. Αλλά πιστεύω ότι το βιβλίο θα το χτυπήσει λιγότερο. Περισσότερο με ανησυχούν κάποιοι καλοί εκδοτικοί οίκοι. Πάντως κάποια μικρά και ποιοτικά βιβλιοπωλεία, όπως ο Ναυτίλος, με τις μεγάλες εκπτώσεις που κάνουν αλλά και τις προσφορές τους, νομίζω θα την ξεπεράσουν...

librarian είπε...

Αυτό είναι και το δικό μου αγαπημένο, οι τίτλοι που συγκεντρώνει είναι ένας και ένας! Ήθελα κάποτε να γράψω μια ανάρτηση για τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων των Αθηνών και τα βιβλία που τοποθετούνται.
Ανάρτηση που έμεινα στα σχέδια μια και εγώ είμαι εκτός Αθηνών.
Πάντως το γούστο αυτού του βιβλιοπωλείου είναι μακράν από τα καλύτερα! Το κακό είναι οι τιμές και για να σου πω την αλήθεια εγώ πρώτα χάζευα τους τίτλους στο ναυτίλο και μετά πήγαινα στην Πρωτοπορία και τους αγόραζα (όπως και να το κάνεις είναι φτηνότερη).
Η Πολιτεία επόμενο αγαπημένο...
Ωραίο θέμα ανοίξατε!

ναυτίλος είπε...

Αγαπητή librarian, οι τιμές του Ναυτίλου είναι συχνά πολύ καλύτερες από κάθε βιβλιοπωλείο, τύπου σούπερ μάρκετ, όπως η Πρωτοπορία και η Πολιτεία. Σε βιβλιοπωλεία μικρότερα, όπως ο Ναυτίλος, δεν υπάρχουν οι αγκυλώσεις του 10% για πρόσφατες εκδόσεις και οι εκπτώσεις διαμορφώνονται, ανάλογα βέβαια με το βιβλίο αλλά και τον πελάτη, σε ποσοστά πολύ ψηλότερα. Υπάρχουν και άλλα μικρά βιβλιοπωλεία στο κέντρο που οι εκπτώσεις τους είναι μεγαλύτερες των μεγάλων και μάλιστα και σε πρόσφατους τίτλους. Στην Πολιτεία πολλές φορές έχω βρει βιβλία που αν και έχουν εκδοθεί εδώ και πολλά χρόνια η έκπτωση είναι κολλημένη στο 10%! Αν ψάξεις καλύτερα θα διαπιστώσεις ότι και η Πολιτεία αλλά και η Πρωτοπορία είναι από τα ακριβά βιβλιοπωλεία απλώς έχουν τη φήμη των φτηνών. Πόσοι νομίζεις τηρούν τον απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου (αφού τελικά λειτούργησε εις βάρος του καταναλωτή) νόμο του 10%; Εδώ και κάμποσα χρόνια ελάχιστοι! Και μάλιστα περισσότερο από όλους, αυτοί αυτοί που ισχυρίζονταν ότι δεν τον θέλανε, όπως οι παραπάνω!
Τέλος πάντων, φτηνά βιβλία λοιπόν βρίσκεις πια και σε κάποια μικρά βιβλιοπωλεία αλλά και στα διάφορα παζάρια που οργανώνουν οι εκδότες.

librarian είπε...

Η αληθεια ειíναι óτι οικονομικóτερα óλων εíναι τα παλαιοβιβλιοπωλεíα.
Στο Ναυτíλο εβρισκα καποιες παλαιóτερες εκδóσεις φθηνες αλλα τους νεους τíτλους τους εβρισκα ποιο ακιβους απó óτι στην Πρωτοπορíα. Βεβαια, τα χρóνια περασαν και οι καιροí δυσκóλεψαν και τα πραγματα αλλαξαν κι εγω μενοντας στην Κερκυρα εχω πολυ καιρο να επισκεφθω τα βιβλιοπωλεια της Αθηνας.
Δεν το ηξερα οτι στα μικροτερα βιβλιοπωλεια δεν ισχυει το 10% (σíγουρα δεν ισχúει;).
Δε θες να ξερεις πως ειναι τα πραγματα στην επαρχια... Στην Κερκυρα τουλαχιστον τα ελαχιστα βιβλιοπωλεια (κυρíως χαρτοβιβλιοπωλεíα) που υπαρχουν, προσφορες δεν κανουν οπóτε ευγνωμονω το 10% γιατí αν δεν υπηρχε οι τιμες θα ξεπερνουσαν κατα πολυ αυτες του εκδóτη.

desperado είπε...

ένα άλλο πρόβλημα με τα μικρότερα βιβλιοπωλεία είναι το περιορισμένο τους στοκ.Οι άνθρωποι σε αυτά τα μαγαζιά συχνά είναι καλύτερα καταρτισμένοι από ότι οι υπεύθυνοι στα μεγάλα βιβλιοπωλεία.Παρόλα αυτά ,κάποιες φορές που απέφυγα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία, χρειάστηκε να παραγγείλω το βιβλίο που ήθελα και να περιμένω μερικές μέρες.

ναυτίλος είπε...

Πράγματι desperado, αν είναι κάποιος ανυπόμονος έτσι είναι. Εγώ ωστόσο παραγγέλνω είτε τηλεφωνικά ότι χρειάζομαι, από παλαιότερες εκδόσεις, είτε όταν βρεθώ εκεί για την επόμενη φορά που θα ξαναπάω. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι θα ψάξουν να μου βρούν και δυσεύρετα βιβλία, ακόμα κι αν χρειαστεί να τα φωτοτυπήσουν από άλλους πελάτες τους. Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα της προσωπικής σχέσης που δημιουργείται σ' αυτά τα βιβλιοπωλεία.

Κλινοσοφιστής, Ἰάνης Λὸ Σκόκκο. είπε...

Συμπαθέστατο Βιβλιοπωλεῖον.
Ἐκεῖ πῆγα σήμερα νὰ συμπληρώσω τὸν Ζαχαρἰα Παπαντωνίου ποὺ μοῦ ἔλειπε καὶ, δὲν ξέρω πῶς, ἀπὸ τὴν χαρά μου, εἶπα μέσα μου:
- Ἔ, ναὶ, τὸ παραδέχομαι, εἶμαι ὁμολογοτεχνοφυλόφιλος!
Κι' ἔτρεξα στὸ σπίτι νὰ τ' ἀπαθανατίσω.