Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Είτε-είτε

Tα Αμετάφραστα - 10
"Enten – Eller" (1843) του Søren Kierkegaard (1813-1855)
Ένα από τα σημαντικότερα έργα φιλοσοφίας του 19ου αιώνα. Το "Είτε...είτε" παραμένει πεισματικά αμετάφραστο στη γλώσσα μας, κατά πάσα πιθανότητα, για να αναγκαστούμε να μάθουμε κι εμείς σαν τον Βιτγκενστάιν δανέζικα προκειμένου να το απολαύσουμε στο πρωτότυπο! O πρώτος τόμος ("Enten") αποτελείται από τα ειρωνικά γραπτά ενός νεαρού: Αφορισμοί, δοκίμια για τον Μότσαρτ, το θέατρο και την ανία και τελειώνει με το περίφημο "Ημερολόγιο ενός διαφθορέα". Τα γραπτά του πρώτου τόμου συγκροτούν την αισθητική φάση της ύπαρξης. Ο δεύτερος τόμος ("Eller") περιγράφει την ηθική φάση της ύπαρξης και αποτελείται από τα γράμματα ενός δικαστή, που έχει αποσυρθεί, προς κάποιον με στόχο να τον πείσει για την αξία της ηθικής και κυρίως (βασική φιλοσοφική θέση του Κίρκεγκωρ) ότι ένα ηθικό άτομο μπορεί να εξακολουθεί να απολαμβάνει τις ηδονές της ζωής. Η μόνη διαφορά είναι ότι η επιδίωξη της ηδονής μετριάζεται από τις ηθικές αξίες και τα καθήκοντα. Τα γράμματα μιλούν για το γάμο και για την ισορροπία ανάμεσα στην αισθητική και ηθική ανάπτυξη της προσωπικότητας.
Ωστόσο, τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να περιγράψει τον ευφάνταστο τρόπο με τον οποίο ξετυλίγεται το έργο του Δανού φιλόσοφου. Ένα έργο που κινείται στα όρια μεταξύ της μεγάλης φιλοσοφίας και λογοτεχνίας και που σύμφωνα με τον Τζωρτζ Στάινερ είναι ισάξιο με τα μεγάλα έργα του Νίτσε και του Ντοστογιέφσκι. 
Στη φωτογραφία φαίνεται η αγγλική και γαλλική μετάφραση, όπως και το άλλο του σημαντικό έργο: "Στάδια στην πορεία της ζωής", που θεωρείται μια συνέχεια του "Είτε...είτε".

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: