Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Το τούνελ του Γκας

Τα Αμετάφραστα - 7
"The Tunnel" (1995), μυθιστόρημα του William H. Gass (1924). Πρόκειται για το magnum opus του, το οποίο έγραφε για 26 χρόνια.
"Το τούνελ" είναι το έργο του Κόλερ, καθηγητή της ιστορίας σε ένα ανώνυμο πανεπιστήμιο της Αμερικής. Αποτελεί την εισαγωγή του Κόλερ στην σημαντική εργασία του σχετικά με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, "Ενοχή και αθωότητα στη Γερμανία του Χίτλερ", το αποκορύφωμα των μακροχρόνιων μελετών του πάνω σε όλες τις πτυχές του ναζιστικού καθεστώτος. Η εισαγωγή αυτή μετατρέπεται σταδιακά σε μία βάναυσα ειλικρινή και υποκειμενική απεικόνιση της δικής του ζωής και ιστορίας. Αυτό το έργο έρχεται σε αντίθεση με το καλά τεκμηριωμένο και αντικειμενικό βιβλίο, που έχει μόλις έχει ολοκληρώσει. Όταν η σκληρή πραγματικότητα του έργου του τού φανερώνεται, φοβάται ότι η σύζυγός του, κάποια στιγμή, θα δει τα γραπτά του και θα διαβάσει τις πιο προσωπικές και σκληρές περιγραφές και της δικής του ζωής του και του κοινού τους βίου. Εξαιτίας αυτού του φόβου, κρύβει τις σελίδες της εισαγωγής του σε μέρη όπου ξέρει ότι δεν θα ανακαλυφθούν και ταυτόχρονα αρχίζει να σκάβει μία σήραγγα από το υπόγειο του σπιτιού του, όπου γράφει, προς τα έξω. Καθώς το μυθιστόρημα ξετυλίγεται ανακαλύπτουμε, μαζί με τον Κόλερ, τα ψέμματα, τις αλήθειες, τα βίαια συνασθήματα και το χάος που κυριαρχεί στη ζωή του. Μια ζωή που ξεγυμνώνεται όσο αυτός συνεχίζει να σκάβει στις αναμνήσεις του μακρινού παρελθόντος...
Ο Γκας γράφει προσέχοντας την κάθε λεπτομέρεια στην κατασκευή των έργων του. Η πρόζα του έχει χαρακτηριστεί ως φανταχτερή, πολύπλοκη, νευρική, εφευρετική, αριστοτεχνική και μουσική. Κάποιοι τον θεωρούν ως τον καλύτερο στυλίστα Αμερικανό πεζογράφο και έναν από μεγαλύτερους εν ζωή συγγραφείς της Αμερικής. Στα ελληνικά παραμένει αμετάφραστος. Μόνο ένα εξαιρετικό δοκίμιό του για τον Μάλκολμ Λόουρι έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Κορέκτ.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ετοιμάζεται από Καστανιώτη σε μετάφραση Γιώργου Κυριαζή (σύμφωνα με τα υπό έκδοση της ιστοσελίδας του εκδότη). Μιχάλης