Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Μανγκέλ Αλμπέρτο

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα


 Ο Alberto Manguel γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1948 αλλά πέρασε τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής του στο Ισραήλ, όπου ο πατέρας του βρισκόταν ως πρέσβης της Αργεντινής. Τον μεγάλωσε μία Τσέχα γκουβερνάντα με την οποία μιλούσε γερμανικά χωρίς να μπορεί ακόμα να μιλήσει ισπανικά με τους γονείς του. Με την πτώση του Περόν επιστρέφουν στην Αργεντινή και τότε είναι που αρχίζει να μαθαίνει τα ισπανικά και να καταβροχθίζει μετά μανίας όποιο βιβλίο έπεφτε στα χέρια του. Ήταν 16 χρονών όταν συνάντησε τον, σχεδόν τυφλό τότε, Μπόρχες σε ένα βιβλιοπωλείο του Μπουένος Άιρες. Από το 1964 έως το 1968 του διάβαζε βιβλία σε εβδομαδιαία βάση. Αυτή η σχέση σημάδεψε το πεπρωμένο του Μανγκέλ γιατί αν υπάρχει στις μέρες μας κάποιος που είναι τόσο βιβλιομανής και πολυδιαβασμένος σαν τον Μπόρχες της εποχής εκείνης, αυτός δεν είναι άλλος από τον Αλμπέρτο Μανγκέλ!

Όπως έχει πει ο ίδιος, γι' αυτόν τα βιβλία έγιναν από νωρίς ένα είδος πατρίδας και προκαθόρισαν την πορεία της ζωής του. Αφού έζησε στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Ταϊτή και στο Τορόντο, πήγε να μείνει στη Νοτιοδυτική Γαλλία με μοναδικό σκοπό να βρει ένα ευρύχωρο και κατάλληλο μέρος για να στεγάσει τα 40.000 βιβλία του και να συγκατοικήσει μαζί τους! Τελικά, ανακαίνισε ένα παλιό μεσαιωνικό πρεσβυτέριο κοντά στο Châtellerault και ζει πια εκεί με τη μεγάλη οικογένεια των βιβλίων του...
Ο Μανγκέλ μιλάει συχνά στις συζητήσεις του για έναν Βάσκο ιερέα, από τον οποίο είχε πάρει συνέντευξη, όταν ήταν εικοσάχρονος και δούλευε σε μια εφημερίδα του Μπουένος Άιρες. 
"Ο ιερέας είχε μετοικήσει στην Αργεντινή τη δεκαετία του '30 και είχε πάθος για τη μελισσοκομία. Μιλούσε στις μέλισσές του στα βάσκικα με μια απαλή φωνή που ερχόταν σε αντίθεση με την ορμητικότητα και τη χρήση χειρονομιών με τις οποίες μιλούσε τα ισπανικά. Εκείνος ο Βάσκος ήταν που μου αποκάλυψε ότι όταν ένας μελισσοκόμος πεθάνει, πρέπει κάποιος να πάει και να πει στις μέλισσες ότι ο μελισσοκόμος τους είναι νεκρός. Από τότε έχω κι εγώ την επιθυμία, μετά το θάνατό μου, να κάνει κάποιος το ίδιο και για μένα και να πει στα βιβλία μου ότι δεν θα ξαναεπιστρέψω..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: