Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Ο φρικτός κυκεώνας στην οδό Μερουλάνα

Τα ακατόρθωτα - 4
Quer pasticciaccio brutto de via Merulana (1957), μυθιστόρημα του Carlo Emilio Gadda (1893-1973).

Ο Κάρλο Εμίλιο Γκάντα είναι ένας από τους μεγάλους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Δύο από τα βιβλία του ("Η γνώση του πόνου" και το παραπάνω) είναι αρκετά για να του δώσουν μια θέση στο πάνθεον των σπουδαιότερων συγγραφέων του προηγούμενου αιώνα. 
Η χρήση πολλών διαλέκτων της ιταλικής γλώσσας, που δημιουργούν έναν κυκεώνα, μαζί με την ιδιάζουσα γραφή του Γκάντα είναι από τα κύρια στοιχεία που το κάνουν ένα από τα πιο δύσκολα βιβλία για απόδοση σε άλλη γλώσσα. Στα ελληνικά μεταφράστηκε από τον Κώστα Κουντούρη (ο ίδιος που έχει μεταφράσει το "Κουτσό" του Κορτάσαρ και του "Υπνοβάτες" του Μπροχ) με τίτλο: "Ο φρικτός κυκεώνας στην οδό Μερουλάνα", εκδόσεις Φόρμα. Στα αγγλικά μεταφράστηκε από τον William Weaver, ο οποίος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και τον συγγραφέα. Εδώ και αρκετά χρόνια ετοιμάζεται μια νέα και εκτενώς σχολιασμένη μετάφραση στα αγγλικά από τον Robert de Lucca, αλλά είναι άγνωστο αν θα ολοκληρωθεί και αν θα βρει το δρόμο για το τυπογραφείο. Μέχρι πρόσφατα είχε ολοκληρώσει τη μετάφραση (μαζί με τα σχόλια) του μισού περίπου μυθιστορήματος και είχα την τύχη να την αποκτήσω (οι φωτοτυπίες της φωτογραφίας κάτω από το φωτοτυπημένο εξώφυλλο της πρώτης ιταλικής έκδοσης). Δείγμα αυτής της μετάφρασης, μαζί με την εισαγωγή, είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο σε έναν ιστότοπο αφιερωμένο στο έργο του Γκάντα. Αρκετά καλή θεωρείται και η μετάφραση στα γαλλικά, "L’Affreux Pastis de la rue des Merles" από τον Louis Bonalumi.
Πρόκειται για ένα απόλυτα μοντέρνο και περίπλοκο αστυνομικό μυθιστόρημα. "Επίκεντρο η οδός Μερουλάνα, το κτίριο των πλουσίων, όπου μια ληστεία σε μια φοβισμένη κυρία δίνει το έναυσμα να ξεκινήσει ο φρικτός κυκεώνας και πριν καλά καλά κοπάσουν τα κουτσομπολιά και οι ψίθυροι των περιοίκων, ο φόνος της πλούσιας γειτόνισσας δημιουργεί μια μεγαλύτερη δίνη που απορροφά αμετάκλητα το προηγούμενο περιστατικό..." (η περιγραφή από μια ανάρτηση του Οδυσσέα Μουζίλη)


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: